logo F1online.skF1online.sk

Verstappen zahriakol Hornera: Nepovažujme to za normálne

Max Verstappen, Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2024

Red Bull čelí v druhej tretine formulovej sezóny ostrej konkurencii. Vlaňajšia dominancia i nadvláda z úvodu tejto sezóny sú fuč, aj keď sa tímu okolo trojnásobného majstra sveta Maxa Verstappena naďalej darí víťaziť. Holandský šampión však svoj tím stále hlasnejšie varuje, že v Milton Keynes by sa nemali zmieriť so súčasnou situáciou.

Red Bull pokračuje vo svojej víťaznej jazde, ale už nie vo svojej dominancii. Je evidentné, že nadvláda z roku 2023 je minulosťou, aj keď líder šampionátu zostáva rovnaký. Podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera sa to dalo očakávať a dokonca to považuje za „normálne“, ale tento názor nie je všeobecne prijímaný v garáži jeho tímu.

„Ak by ste ignorovali sezónu 2023, tak stále máme úžasný rok. Ide o to, že ročník 2023 bol výnimočný a aktuálna situácia je normálna. Taká je skrátka Formula 1. Je normálne, že so skvelými tímami a skvelými jazdcami budeme čeliť konkurencii. Výhodou stabilných pravidiel je konvergencia monopostov,“ povedal boss Red Bullu Christian Horner.

Toho však na stretnutí s novinármi pred štartom rakúskeho víkendu zahriakol jeho vlastný pilot. Verstappen dal jasne najavo, že Red Bull by niečo také nemal považovať za „normálne“. Podľa jeho slov nemôže byť stopercentne spokojný s tromi víťazstvami z troch posledných víkendov, keď Red Bull evidentne stratil na konkurenciu nemálo výkonnosti.

„Pole sa vyrovnalo. Samozrejme, vlani sme mali neskutočne dominantný rok až do posledných pretekov; a áno, v súčasnosti je to náročnejšie a podľa mňa by sme si pred tým nemali zakrývať oči,“ povedal Verstappen.

„Mohli by sme povedať: ‚Áno, je to normálne.‘ Ja si však nemyslím, že je to normálne. Vždy si chceme počínať lepšie. Mohol by som tiež povedať: ‚Vyhrali sme, takže je všetko v poriadku.‘ Ja sa na to však pozerám inak. Musíme pokračovať v tvrdej práci. Ak si myslíme, že toto je normálne, tak nás súperi predbehnú,“ vyhlásil Max.

Ten podľa vlastných slov nabáda inžinierov v továrni, aby nasadzovali vylepšenia rýchlejšie. Je to podobná rétorika ako v priebehu minulých víkendov, keď Verstappen síce stál na najvyššom stupienku, ale na tlačovej konferencii po skončení pretekov už nesršal takou spokojnosťou.

„Rozhodne áno a dosť ma to zamestnáva,“ povedal holandský šampión o nabádaní svojho tímu, aby čo najrýchlejšie zlepšil výkonnosť jeho RB20. „Každý deň pracujem s inžiniermi a tiež sa snažím tlačiť, aby sme vylepšenia nasadzovali skôr.“

„Mám právo na kritiku. Ak by som povedal: ‚Chlapci, všetko je v poriadku, uvidíme sa vo štvrtok,‘ tak by sme sa ďaleko nedostali. Samozrejme, mám dôveru vo vývoj auta, ale to sa v nadchádzajúcich týždňoch musí prejaviť pri nasadení vylepšení,“ dodal Verstappen.

Ten tiež dostal otázku, či je v súčasnosti monopost McLarenu rýchlejší ako Red Bull. „Je jasné, že v niektorých oblastiach strácame,“ odpovedal Max. „Myslím si, že McLaren má vyváženejší stroj so silnou prednou nápravou. Jazdci sa s ním môžu vrhať do zákrut a neprehrievajú pneumatiky.“

„Okrem toho sú dobrí všade, na mestských okruhoch aj na rýchlych tratiach, zatiaľ čo my sme na mestských okruhoch menej konkurencieschopní. Keď k tomu prirátate obrubníky a hrbole, tak sú to už dve veci, na ktorých musíme zapracovať – pripočítajte k tomu ešte celkové vyváženie a jazdné vlastnosti. Tieto veci nedokážeme vyriešiť cez noc a v súčasnosti je jasné, že súperi urobili väčší krok než my,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia