logo F1online.skF1online.sk

Verstappen odriekol účasť na Prehliadke legiend. Nahneval ho Horner

Jos Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Pre fanúšikov na Red Bull Ringu je pripravený bohatý program. Okrem Formuly 1 a juniorských šampionátov aj viacero demonštračných jázd vrátane “Prehliadky legiend”. Jos Verstappen na nej nemal chýbať, ale nakoniec účasť zrušil pre potýčky s Christianom Hornerom.

Red Bull sa na svojom domácom okruhu rozhodol vytiahnuť z garáží viacero historických monopostov nielen zo svojej zbierky. Organizátor sľubuje “oživenie starých spomienok” a jeden z vrcholov sprievodného programu víkendu. Témou tohtoročnej prehliadky sú legendárni piloti a monoposty, ktoré v posledných 50 rokoch dokázali vyhrať Veľkú cenu Rakúska.

Gerhard Berger tak prevetrá víťazné Ferrari F2002 Michaela Schumachera. Na trati sa predstaví aj David Coulthard ako víťaz VC Rakúska 2001 s prvým monopostom stajne RB1. Emerson Fittipaldi v Spielbergu triumfoval v sezóne 1972 a na tento triumf si zaspomína vo svojom Lotuse 72.

Na trati uvidíme aj Johnnyho Herberta vo víťaznom Lotuse 91 z roku 1982, v ktorom triumfoval Elio de Angelis. Všetky tieto monoposty budú vystavené aj vo fanzóne spolu s Lotusom 79 Ronnieho Petersona a Red Bullom RB14 Maxa Verstappena.

K týmto jazdcom sa mal na trati v Red Bulle RB8 pripojiť aj Jos Verstappen. Tento výber vyvoláva menšie otázky, keďže v roku 2012 VC Rakúska v kalendári chýbala a Jos na Red Bull Ringu nikdy nevyhral. Vysvetlenie ponúkol organizátor: Do programu ho nasadil v mene Maxa Verstappena, ktorý preteky v Spielbergu ovládol už štyrikrát, no pre povinnosti v F1 demonštračné jazdy nemôže absolvovať.

Jos Verstappen napokon svoju účasť odriekol napriek tomu, že rakúska vetva Red Bullu ho o ňu požiadala. Ukazuje sa, že prímerie v Red Bulle je skutočne veľmi krehké a Jos Verstappen s Christianom Hornerom si nevedia prísť na meno.

“V priebehu posledných pár dní som z rôznych zdrojov zachytil, že Christian Horner robil všetko pre to, aby som nemohol jazdiť,” vysvetlil svoje rozhodnutie Jos Verstappen pre De Telegraaf. “A v opačnom prípade chcel zabezpečiť, aby nič z toho nebolo natáčané. Tak som si pomyslel: Povedz mi to do očí! Som z toho veľmi sklamaný.”

Britský Mirror požiadal o reakciu aj hovorcu Red Bullu, ktorý poprel Verstappenove tvrdenia, že by sa Christian Horner snažil zabrániť jeho účasti na prehliadke. V tejto chvíli je to teda slovo proti slovu. Očakávame však, že v priebehu víkendu sa táto situácia ozrejmí.

Súvisiace články

Diskusia