logo F1online.skF1online.sk

BBC: Lawson sa šance nedočká. Ricciardo má ochrannú ruku Hornera

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2024

Aj keď to bude znieť trochu paradoxne, šanca na zotrvanie Daniela Ricciarda v tíme VCARB je vyššia než v prípade Júkiho Cunodu. Aspoň týmto smerom nás vedú posledné prestupové špekulácie. Japonský pretekár totiž zvažuje svoju ďalšiu budúcnosť a je to práve on, kto by sa od svojho tímu mohol odvrátiť chrbtom. Daniel Ricciardo naproti tomu pri súčasných výkonoch len ťažko môže dúfať v lepšiu sedačku.

Povedzme si to otvorene, Cunoda v tomto ročníku valcuje Ricciarda. Japonský pretekár sa počtom účastí v Q3 vyrovnal Pérezovi a v súboji s tímovým kolegom vedie na body pomerom 19:6. Napriek tomu sa šance v hlavnom tíme zrejme nedočká.

„Z vonkajšieho pohľadu to vyzerá, že Cunoda nemôže robiť absolútne nič, aby sa o ňom uvažovalo ako o budúcom pilotovi Red Bullu – šéfovia o ňom jednoducho nemajú dosť vysokú mienku,“ napísal vo svojej tradičnej rubrike „otázky a odpovede“ hlavný korešpondent BBC Andrew Benson. „Preto Cunoda hľadá príležitosti mimo Red Bullu, aj keď za svoje miesto v F1 vďačí Honde.“

Na japonskú automobilku sa však nemôže spoliehať večne. Honda mu po roku 2025 nedokáže pomôcť, keďže jazdecká situácia v Aston Martine – novom zákazníkovi Hondy – je pre sezónu 2026 jasne stanovená. Júki však v súčasnosti jazdí tak dobre, že sa o svoju budúcnosť zrejme nemusí obávať.

„Cunoda hľadá na miestach ako Williams, Haas a Alpine. Zdá sa, že má slušnú šancu na jednu zo sedačiek v týchto tímoch. Pokiaľ ide o jeho výkony v tíme RB, áno, pravidelne poráža Ricciarda a v tomto roku predviedol niekoľko pôsobivých výkonov, ale to skôr vyvoláva viac otázok o Ricciardovi, než aby to zmenilo názor Red Bullu na Cunodu,“ píše BBC.

Austrálskemu pretekárovi podľa britskej televízie aktuálne veľmi vyhovuje situácia v hlavnom tíme. Jeho ochranca Christian Horner si upevnil pozíciu na úkor Helmuta Marka, ktorý by rád s Ricciardom zatočil a pretvoril RB opäť na liaheň mladých pilotov Red Bullu – ostatne, presne tak to zamýšľal aj zosnulý Dietrich Mateschitz –, ale podľa BBC nie je momentálne v pozícii, aby to dokázal.

„Podľa zdrojov je Ricciardo momentálne pod ochranou šéfa tímu Christiana Hornera a zatiaľ je v bezpečí pred Liamom Lawsonom,“ vyhlásil Benson. „Poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý by zrejme rád povýšil Lawsona, stratil pri občianskej vojne v Red Bulle svoju moc a vplyv.“

„Nie je však ťažké si predstaviť, že jazdeckú zostavu v RB vytvoria v roku 2025 práve Ricciardo a Lawson, ak Horner nezmení názor a Cunoda sa upíše inému tímu,“ uzatvára svoju rozpravu dlhoročný reportér Formuly 1 na BBC.

Súvisiace články

Diskusia