logo F1online.skF1online.sk

Oconovi sa pri súbojoch s kolegami zvykne zatmieť pred očami, hovorí Brundle

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2024

Monoposty tímových kolegov sú pre Estebana Ocona ako červené súkno pre býka. V Monaku to potvrdil zbytočnou kolíziou s Pierrom Gaslym, ktorá takmer pripravila tím o dôležitý bod. Martin Brundle francúzskeho jazdca upozorňuje, že takéto manévre ho môžu stáť budúcnosť.

O kolízii Estebana Ocona s Pierrom Gaslym sme sa dozvedeli až dodatočne. Réžia bola zamestnaná nehodou na chvoste štartového poľa, a tak kontakt medzi Alpinmi zostal spočiatku nepovšimnutý. A nepovšimnutý zostal aj fakt, že dvojica sa v zákrute Portier nezrazila prvýkrát.

Francúzi si skočili do vlasov už v Massenet, kde sa Esteban Ocon pokúsil pretlačiť cez kolegu po vonkajšej strane. Nenašiel tam však dostatok miesta, čo mu mohlo poriadne zvýšiť tlak. Keď sa teda v Portier objavil náznak priestoru, neváhal a kolegovi ukázal, kto je tu pánom.

“Úvodné kolo nám niekoľkokrát pripomenulo, aký nesmierne tvrdý a zúfalý súboj sa odohráva v druhej polovici štartového poľa,” píše Martin Brundle vo svojom monackom stĺpčeku, v ktorom si posvietil aj na bitku Alpinov. “Ocon je dobrý a rýchly pretekár, ale jeho história je jasnou demonštráciou, že pri pretekaní mu oči zahalí iracionálna červená hmla, najmä pri súbojoch s tímovými kolegami.”

Esteban Ocon a Pierre Gasly sa nemajú veľmi v láske, čo by mohlo byť vysvetlením. Ocon však ani v minulosti na trati nevychádzal zo svojimi kolegami. “Tvrdej kritike čelil už predtým zo strany Sergia Péreza a Fernanda Alonsa za jeho agresivitu v interných súbojoch a kontakty. Teraz už aj zo strany Gaslyho.”

Krátko po pretekoch sa v padoku rozoberalo, čo Bruno Famin myslel, keď hovoril o vyvodení “vážnych dôsledkov”. Na rozhovor s ním sa mal ponáhľať Jack Doohan, ktorý by mohol Ocona nahradiť na Veľkej cene Kanady, ak by sa ho Alpine skutočne rozhodol za trest posadiť.

Poznamenajme, že ani v tom prípade by Ocon neušiel trestu straty piatich priečok na rošte, keďže ten sa presúva vždy do ďalších pretekov, do ktorých nastúpi. Zaujímavosťou je, že Jenson Button si takto nikdy neodpykal svoj trest straty troch priečok za spôsobenie kolízie s Pascalom Wehrleinom na VC Monaka 2017. Odvtedy totiž do žiadnych ďalších pretekov nenastúpil.

Brundle vystríha Estebana Ocona, že ak bude takto pokračovať, po vypršaní zmluvy mu hrozí rozlúčka s Formulou 1. “Toto vyjde Estebana draho, keďže žiaden popredný tím nebude mať záujem o človeka s takouto mentalitou. Možno vôbec žiaden tím.”

“Keď pilot jazdí za tím Formuly 1, zastupuje stovky tvrdo pracujúcich a profesionálnych ľudí, taktiež stovky miliónov v investíciách a sponzoringu. Nemôžete skrátka neustále útočiť na tímového kolegu bez rozmyslu,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia