logo F1online.skF1online.sk

Škody na Pérezovom aute budú mať vplyv na náš rozpočet, upozornil Marko

Zničený monopost Sergia Péreza
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2024

Red Bull zažil najhorší víkend od Veľkej ceny Bahrajnu 2022, keď ani jeden z jeho monopostov nevidel šachovnicovú vlajku. Tentoraz nazbieral len osem bodov zásluhou Maxa Verstappena a k tomu napočítal obrovské škody na monoposte Sergia Péreza. Helmut Marko nesršal spokojnosťou.

Účtovníci Red Bullu sa po prvom kole museli chytať za hlavy. Pohľad na zbedačený monopost v zlomku sekundy odrátal z dostupného rozpočtu značnú čiastku, ktorú nebude možné využiť na vývoj či výrobu nových komponentov.

“Na jednej strane je nebezpečenstvo spojené s kolíziou, na druhej strane poškodenie monopostu, ktoré nás bude stáť dva alebo tri milióny. Na náš rozpočet to bude mať značný vplyv,” pokrútil hlavou športový poradca Red Bullu Helmut Marko.

Pre predstavu: Bývalý šéf Haasu Günther Steiner sa pred časom nechal počuť, že rozpočet tímu na sezónny vývoj sa pohybuje na hranici 10-15 miliónov.

Sergiovi Pérezovi však nemožno nič vyčítať, ale skôr pilotovi Haasu a aj komisárom, myslí si Rakúšan. “Toto bola ďalšia nehoda, pri ktorej figuroval Magnussen. Vďakabohu, že to dopadlo dobre, ale bola to kritická situácia. Prekvapilo ma však, ako rýchlo komisári celú vec uzavreli. Tieto rozhodnutia môžete len sotva ovplyvniť, ale bolo to nebezpečné.”

Red Bullu mohlo po prvom kole vylepšiť náladu aspoň pódium, ale Max Verstappen sa zo svojho šiesteho miesta nedokázal pohnúť dopredu, aj keď George Russell jazdil ešte pomalšie ako Charles Leclerc.

“Mohli ste si všimnúť, že v niektorých prípadoch ľudia jazdili o štyri sekundy pod svoje možnosti,” skonštatoval Marko. “Nechápal som celkom Russellovu taktiku. Keby nedovolil, aby na začiatku tak výrazne zaostal, mohol byť vpredu.”

Súvisiace články

Diskusia