logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi počas pretekov chýbal vankúš: To bola strašná nuda

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2024

Prvá desiatka Veľkej ceny Monaka dorazila do cieľa v rovnakom poradí, v akom do pretekov vyštartovala. Max Verstappen sa už počas nich vo vysielačke otrávene ponosoval na to, že na monacký festival spánku si mohol priniesť aj vankúš. Cez víkend našiel len jedno pozitívum.

“Bolo to dosť nudné,” znela prvá reakcia Maxa Verstappena v mixzóne. Nebola to však prvá sťažnosť na nezáživný priebeh pretekov. “Tak to ma poser, mal som si priniesť vankúš,” utrúsil v prvej fáze pretekov, keď sa na čele jazdilo veľmi pomaly, aby to pneumatiky vydržali až do posledného kola.

“Do cieľa sme prišli na pozícii, z ktorej sme štartovali. Červená vlajka nám tiež pokazila stratégiu, museli sme z toho vycúvať na stredne tvrdej zmesi. Vedeli sme, že odjazdiť 77 kôl na mediumkách bude nesmierne náročné. Takže od prvého kola po reštarte sme jazdili o štyri sekundy za naším potenciálom a… vypli sme,” zhodnotil znudený Holanďan, ktorý sa ani nezapotil. “Nebola to žiadna námaha, nič. Bolo to veľká, veľmi veľká nuda.”

Reportérka Sky Sports Verstappenovi pripomenula, že keby krúžil na čele a vyhral, tak by sa zrejme toľko nesťažoval, ako keď jazdil na šiestom mieste. Na to už Holanďan nemal priamu odpoveď. Čo by aj na to mohol povedať, keď vlani o nude nehovoril, hoci VC Monaka ovládol s náskokom 28 sekúnd a jeho dominancia sa postarala o takmer dva celé roky bez bojov o prvé miesto. Obhajca titulu aspoň zistil, ako sa v ére prísavného efektu cítia fanúšikovia.

Kanada je typologicky iný okruh a vďaka rovinkám by sme sa mali dočkať už aj akcie na trati. V tejto chvíli však nevieme povedať, či sa Max Verstappen opäť vráti na čelo, keďže v Montreale treba dobre zvládať prejazdy obrubníkmi.

To by mohol byť pre Red Bull RB20 problém, aj keď už rozhodne nie taký veľký ako v Monaku. “Určite nás nečaká najľahší víkend kvôli obrubníkom a podobným vecami. Naše auto na nich nie je veľmi dobré. Trať preasfaltovali, takže to by mohlo spôsobiť nejaké nečakané prekvapenia. Nikdy neviete, aká bude priľnavosť a podobné parametre.”

Záverečné hodnotenie VC Monaka? Pozitíva, negatíva? “Toto bol pre nás veľmi ťažký víkend. Nakoniec aj s obrovskými škodami na Checovom aute, takže na tento víkend asi budeme chcieť zabudnúť, ale môžeme sa z neho aj veľa naučiť.”

“Z tohto víkendu vyplynulo jediné pozitívum: Už chápeme, čo je našou najväčšou slabinou a na čom potrebujeme pracovať. Keby sme to vyriešili, alebo aspoň dostali do nejakého rozumného stavu, okamžite by sme našli veľa času na kolo. To je sľubné, no musíme to zvládnuť,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia