logo F1online.sk

Stella: Tvrdil som, že ak Landovi dáme správny materiál, vyhrá

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 5. 2024

Andrea Stella je človek, ktorý nemusí byť nutne v svetle reflektorov, ani nepatrí medzi hviezdy sociálnych sietí. Je to však práve on, kto má leví podiel na premiérovom víťazstve Landa Norrisa v F1. Splnil to, čo viackrát hovoril – ak Norris dostane víťazné auto, vie, čo s ním robiť.

Šéf britského tímu žiaril v cieli šťastím. Kým v Monze 2021 ako zástupca víťazného tímu šiel na pódium výkonný riaditeľ Zak Brown, v Miami sa tejto pocty absolútne zaslúžene dostalo Andreovi Stellovi. Ešte predtým v cieli otcovsky vyobjímal svojho zverenca.

„Vždy sme tvrdili, že akonáhle dáme Landovi víťazný materiál, dokáže vyhrať. A dnes to dokázal vo veľkom štýle,“ skonštatoval Andrea Stella.

McLaren do Miami priviezol výrazný balíček vylepšení, od ktorého očakával solídny krok dopredu. Realita však bola ešte lepšia než predpoklady, a príjemne prekvapila aj samotný tím.

Norris sa po reštarte kontinuálne vzďaľoval od Maxa Verstappena, a nastolené tempo udržal až do konca. Jeho pneumatiky boli pritom len o pár kôl čerstvejšie.

Ako v tíme vnímali, že Verstappen nemal nárok? „Vedeli sme, že auto bude rýchle, no aj tak je to trochu prekvapujúce. Berieme to pozitívne, samozrejme aj smerom do budúcna,“ pokračoval Stella.

Nielen pre Norrisa, ale aj mnohých ďalších ľudí na svojich súčasných pozíciách to bol v McLarene prvý triumf. Andrea Stella samozrejme zažil víťazstvá ešte z čias vo Ferrari, teraz však oslavoval prvýkrát ako šéf tímu.

„Veľa premiér. Najdôležitejšie je však prvé víťazstvo Landa, pretože si ho tak veľmi zaslúžil. Teším sa z neho z hĺbky svojho srdca. Aj pre celý tím je to významný moment. Sme na tejto ceste určitý čas, po tom, ako sme minulý rok naštartovali úžasný obrat. Udržali sme momentum. Verím, že sme teraz urobili ďalší dôležitý krok, a toto bude štartovací bod na ceste k ešte výraznejšiemu úspechu.“

Zo slov šéfa McLarenu cítiť, že s týmto víťazstvom sa rozhodne nechcú uspokojiť. Ak ste si na pódiu pozorne všímali Stellovu neverbálnu komunikáciu, tak okrem radosti i úľavy ste mohli vyčítať, že už akoby myslel na ďalšie preteky a uvažoval, ako takéto výsledky pravidelne opakovať.

Bol to práve Stella, pod ktorého vedením sa udiali rozhodujúce zmeny vo vnútri tímu, ktoré kompletne otočili nepriaznivý vývoj zo sezóny 2022. „Verím, že si ľudia v McLarene vychutnajú tento moment. Viem, koľko úsilia šlo do doručenia upgradov, ktoré sme v Miami nasadili. Nie je to len o konštruovaní a výrobe, ale o úsilí naprieč celou továrňou. Za týmto úspechom stoja ľudia v tíme, rovnako náš dodávateľ pohonnej jednotky i partneri. Je to tímová práca v najširšom zmysle slova,“ doplnil taliansky inžinier.