logo F1online.sk

Norris: Mnohí ma spochybňovali, dnešok všetko vynahradil

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 5. 2024

Lando Norris to dokázal! Na 5. máj 2024 už nikdy nezabudne. Skvelou jazdou získal svoje premiérové víťazstvo v F1. Emócie, ktoré sme videli bezprostredne po pretekoch, dokáže priniesť len tento jedinečný šport.

Čakanie trvalo 109 pretekov. Lando Norris už bol viackrát blízko. Najbližšie v roku 2021 v Soči, kde mu víťazstvo vzal dážď. Vždy niečo chýbalo, na 110. pokus to však konečne vyšlo. A všetkým fanúšikom McLarenu to musí chutiť neskutočne sladko.

„Víťazstvo už dlho prichádzalo, konečne som to dokázal. Viackrát som bol blízko. Veľa ľudí ma spochybňovalo. Za posledných 5 rokov som urobil veľa chýb, no dnes sme všetko dali skvele dokopy. Zostal som v McLarene, pretože som veril v tento tím, a dnešok to všetko potvrdil,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý pritom nemal ideálny vstup do pretekov.

Z piateho miesta spadol po štarte na šieste. Nezainteresovanému divákovi sa mohlo zdať, že Norris v úvode stráca na pilotov pred sebou, v skutočnosti si však budoval pneumatikovú výhodu.

„Pérez do prvej zákruty priletel ako raketa! Bol som rád, že som z toho vyviazol bez ujmy. V tej chvíli som si povedal, že toto bude skôr strategická bitka, ktorá nebude až tak veľmi o predbiehaní. Krásne som sa staral o pneumatiky a moja rýchlosť bola ku koncu prvého stintu fakt veľmi dobrá. A ak to potiahnete na trati dlhšie, môžu sa objaviť príležitosti. Dnes to bol so safety carom môj deň,“ smial sa britský pilot, ktorému dokonale zapasoval výjazd bezpečnostného vozidla po kolízii Magnussena so Sargeantom.

„Ktokoľvek ten safety car spôsobil, ďakujem mu a pokojne sa s ním podelím o trofej a šampanské,“ zavtipkoval dnešný víťaz.

Vďaka safety caru vyšiel Norris na trať pred Maxom Verstappenom. Dostal sa do pozície, z ktorej mohol vyhrať, a svoju príležitosť nepustil z rúk. Majstrovi sveta vôbec nedal šancu a jazdil rýchlejšie časy než pilot Red Bullu. „Jednoducho som myslel na to, že som vo vedení, a vnímal som svoje tempo z konca prvého stintu. Nakoniec to vyšlo. Už v piatok som cítil, že máme rýchlosť, len tam bolo pár chýb. Dnes to aj vďaka perfektnej stratégii celé zaklaplo do seba.“

Typickou otázkou na víťazov býva, čo cítia. Ak ste sami niekedy športovali, viete, že je ťažké opísať také hlboké emócie, aké musí Lando Norris prežívať.  V cieli mu gratulovali viacerí ďalší jazdci, vrátane kamaráta Carlosa Sainza či Fernanda Alonsa, s ktorým sa stretli počas Španielovho pôsobenia v McLarene.

„Ani neviem, čo vlastne cítim, som jednoducho šťastný. A hrdý. Chcem sa po zvyšok dňa už len usmievať. Je neskutočné, keď vidíte, ako vám všetci aplaudujú a sú šťastní. Dnes sme si všetci v McLarene vynahradili všetky momenty, keď sme to bolo raz hore a raz dole. O tomto som tak dlho sníval. Som jednoducho len šťastný. Ďakujem tímu i mojím rodičom,“ pokračoval 24-ročný Brit.

McLaren symbolicky dosiahol svoje veľkolepé víťazstvo na Floride, kde žil Gil de Ferran, ktorý bol s britským tímom dlhodobo spätý, a náhle opustil tento svet na konci uplynulého roka. „Gil mi v novembri v Brazílii povedal, že o rok či dva už určite vyhrám. Často spochybňujem seba či vyjadrenia iných, no jeho som vždy počúval,“ uzavrel Lando Norris na emotívnejšiu nôtu.