logo F1online.sk

Norris ledva stihol kvalifikáciu, po ktorej nežiaril šťastím

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 5. 2024

Lando Norris ukázal v piatok veľký potenciál, ktorý nedokázal úplne preniesť do sobotňajšej kvalifikácie. V nej totiž s plným balíčkom upgradov nemal nárok na Ferrari ani Red Bull. Na druhej strane, po nehode zo šprintu mohol byť rád, že do kvalifikácie vôbec zasiahol.

Ukázala sa totiž nevyspytateľnosť nového formátu, pri ktorom je na programe najprv šprint a po ňom kvalifikácia. Lando Norris bol v šprinte účastníkom nehody v prvej zákrute, a vôbec nebolo také isté, že mechanici stihnú opraviť jeho poškodený monopost.

„Boli momenty, keď to vyzeralo, že Lando nebude už môcť v sobotu jazdiť. Mechanici odviedli neskutočnú prácu, aby dalo jeho auto dokopy po poškodení zo šprintu,“ prezradil šéf tímu Andrea Stella niečo zo skrytej drámy, ktorá sa odohrávala v garáži medzi šprintom a kvalifikáciou.

Do tej Norris napokon zasiahol, necítil sa však tak dobre ako v piatkovej šprintovej kvalifikácii, v ktorej vyhral prvú i druhú časť. „Urobili sme nejaké zmeny v nastavení auta, a neviem, či sme šli úplne správnym smerom. Je fakt, že sme o niečo lepšie manažovali pneumatiky. Avšak v piatok som v aute cítil oveľa väčšiu sebadôveru. V sobotu som z toho jednoducho nedokázal dostať viac,“ povedal Lando Norris, ktorý sa napokon kvalifikoval piaty.

„Myslím si, že by sme mali byť vyššie. Urobili sme to, čo sme považovali za správne, ale na trati sa veci niekedy vyvinú odlišne. Prial by som si vrátiť sa k nastaveniu z piatka, čo však už pochopiteľne nemôžeme,“ pokračoval britský pilot, narážajúci na pravidlá parc fermé.

Na konci Q2 i v úvode Q3 to Norris skúsil na stredných pneumatikách, ktoré mu tak dobre sedeli v piatok. Jednalo sa zrejme aj o strategický ťah s cieľom pošetriť si mäkké pneumatiky pre nedeľu. Uvidíme, či dnes bude mať McLaren silu na to, aby z tretieho radu dokázal vyzvať Ferrari.

„Celkovo to však bola solídna kvalifikácia, asi som nemohol dúfať v oveľa viac. Tretí rad je pre tím fajn. Takéto umiestnenie sme si zaslúžili. V nedeľu sa pokúsime získať solídny balík bodov,“ uzavrel Norris.