logo F1online.skF1online.sk

McLaren v Miami predstaví nový balík, ale nebude taký veľký ako vlani, prezradil Stella

Lando Norris pred Oscarom Piastrim
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2024

Papájovým sa v sezóne 2023 podarilo spraviť dva veľké skoky vpred. Po nasadení oboch balíčkov sme mohli vidieť jasné zlepšenie, nuž je prirodzené, že pred Veľkou cenou Miami sú očakávania podobné. Andrea Stella ich však krotí so slovami, že tentoraz nebudú vylepšenia také rozsiahle.

Andrea Stella po víkende v Číne prezradil, že nové komponenty by mali zlepšiť niekoľko aspektov. Okrem samozrejmého navýšenia prítlaku v tíme dúfajú, že sa posunú vpred aj z hľadiska práce s pneumatikami. Na monoposte MCL38 treba okrem toho zabrať po stránke aerodynamickej efektivity či rýchlosti v pomalých zákrutách.

Čo všetko bude súčasťou balíka, na to si ešte musíme počkať. McLaren sa snaží dôležité parametre udržať v tajnosti, no Andrea Stella predsa len niečo prezradil. “Tento balík vylepšení nebude taký veľký ako tie dva, ktoré sme predstavili vlani v Rakúsku a Singapure. Mal by však predstavovať slušný krok a mal by byť viditeľný.”

“Nemôžem k tomu povedať viac, pretože v opačnom prípade by sme sa už bavili o číslach. Tie by som rád udržal v tajnosti. Povedzme však, že pravdepodobne nebude taký veľký ako v Rakúsku a Singapure, no všimnete si ho, ak bude všetko korešpondovať s našimi očakávaniami, napríklad s číslami z veterného tunela a počítačovými simuláciami,” avizuje šéf jedného z najúspešnejších tímov Formuly 1.

Predstavovať nové komponenty počas šprintového víkendu môže byť zradné, keďže tímy majú na nastavenie monopostov len jeden tréning. McLarenu mierne pomôže aspoň fakt, že po šprintových pretekoch budú môcť nastavenia prekopať, ak by sa už na prvýkrát netrafili do čierneho.

Stella si uvedomuje, že na trati sa môže balíček správať inak ako v továrni pri simuláciách. “Toto je vždy jedno veľké ‘ak’, pretože aj keď sme mali v posledných dvanástich mesiacoch dobré štatistiky korelácie, vždy sa môžu objaviť isté prekvapenia.”

Súvisiace články

Diskusia