logo F1online.sk

Piastri jazdil s poškodeným autom: Ťažké popoludnie

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 4. 2024

Oscar Piastri zažil po Japonsku ďalšiu náročnú nedeľu. Tentoraz však “len” ôsmy neskončil svojou vinou, ale doplatil na výrazné poškodenie monopostu po tom, ako Lance Stroll nabral Daniela Ricciarda.

Austrálčan síce vo vysielačke tímu tvrdil, že sa mu ani nezdalo, že by ho Ricciardo trafil, v garáži však na dátach videli, že utrpel výrazné poškodenie zadnej časti monopostu. Stratil prítlak, kvôli čomu sa mu aj viac opotrebúvali pneumatiky.

Na konci však pred sebou udržal Lewisa Hamiltona, a získal štyri body, ktoré môžu byť ešte veľmi cenné. Po dnešku naďalej platí, že McLaren bodoval s obomi autami vo všetkých pretekoch tejto sezóny i v šprinte.

„Mám za sebou náročné popoludnie. V prvom stinte som trošku strácal, ale inak bola prvá polovica pretekov relatívne okej. Po reštarte už som bol veľmi limitovaný poškodením zadnej časti auta,“ skonštatoval Oscar Piastri.

Ako výrazné bolo poškodenie Oscarovho monopostu? „Bolo významné. Neviem, koľko času ma presne stálo. Keď som si však po pretekoch pozrel zadnú časť auta, tak vyzerala dosť zničene. Vysvetľuje to, prečo som v závere tak strácal.“

Aj po piatej veľkej cene platí, že Oscar Piastri v ročníku 2024 končí v pretekoch výhradne na štvrtom alebo ôsmom mieste. Štvrtý bol v Saudskej Arábii i Austrálii, ôsmy v Bahrajne, Japonsku a teraz v Číne.

McLaren by mal do Miami priniesť balíček vylepšení. „Verím, že auto bude rýchlejšie. Bolo skvelé, že dnes Lando skončil druhý, nečakali sme to. Potrebujeme pochopiť, prečo sme vlastne dnes boli takí dobrí. Rovnako verím, že po predstavení vylepšení budeme schopní pravidelne útočiť na pódiá,“ uzavrel austrálsky pilot.

Aj šéf tímu Andrea Stella ocenil počínanie Piastriho, ktorý na poškodenom monoposte priviezol tímu štyri body. „Oscar kvôli poškodeniu stratil časť prítlaku a bolo preňho nemožné bojovať o vyššie pozície. Počínal si však výborne a dokázal sa prispôsobiť meniacemu sa balansu auta,“ skonštatoval taliansky inžinier.