logo F1online.sk

Komisári rozhodli: Ricciardo príde na štarte VC Miami o tri miesta (prehľad verdiktov)

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Komisárov po Veľkej cene Číny čakalo veľa práce a byrokracie. Pred sebou mali horu incidentov z pretekov, ktoré bolo nutné preskúmať. Najprísnejší trest dostal Daniel Ricciardo, no trestné body sa ušli viacerým.

Daniel Ricciardo v Miami s určitosťou nezíska pole position. Komisári mu totiž po Veľkej cene Číny udelili penalizáciu straty troch miest za to, že Nica Hülkenberga predbehol za bezpečnostným vozidlom. Okrem toho dostal aj dva trestné body, ktorého sú jeho prvé.

V Austrálčanovom prípade nešlo o žiadne nedorozumenie či pochybenie napríklad na výjazde z boxovej uličky, kde niekedy môžu rozhodovať centimetre. “Daniel Ricciardo priznal, že Nica Hülkenberga predbehol úmyselne, no domnieval sa, že to môže spraviť, pretože Nico Hülkenberg ho predbehol za bezpečnostným vozidlom v 28. kole. Poznamenávame, že Nico Hülkenberg mal v 28. kole povolené predbehnúť Daniela Ricciarda kvôli článku 55.8,” píšu komisári.

Článok 55.8 vymenúva, za akých okolností je pilotovi povolené predbehnúť iné auto. V tomto prípade narážal na kolíziu medzi Strollom a Ricciardom. Pilot (Hülkenberg) by mal povolené predbiehať, ak má jeho súper očividný problém, čo sa od takej kolízie dá očakávať. “Daniel Ricciardo nemal oprávnený dôvod predbehnúť Nica Hülkenberga počas výjazdu bezpečnostného vozidla. V súlade s tým Danielovi Ricciardovi udeľujeme desaťsekundový trest.”

Ricciardo z veľkej ceny odstúpil, takže si desať sekúnd nemôže prirátať k svojmu výslednému času. FIA preto rozhodla, že mu tento trest udelí v Miami v podobe straty troch priečok na štartovom rošte nedeľných pretekov, resp. ďalších pretekov, ktoré Ricciardo absolvuje (nie šprintové preteky).

Ďalšie verdiky

Okrem Ricciardovho prípadu komisári už počas pretekov udelili tri desaťsekundové penalizácie. Logan Sargeant ju dostal za predbehnutie Nica Hülkenberga na úrovni výjazdu z boxovej uličky. Americký pilot tak dostal aj dva čierne body a dovedna ich už má osem. Ak v priebehu nasledujúcich dvanástich veľkých cien získa ďalšie štyri, čaká ho pretekový dištanc.

Konto s trestnými bodmi sa v prípade Lancea Strolla nafúklo na 7 po spôsobení kolízie s Danielom Ricciardom počas fázy SC. Toto bola zároveň druhá desaťsekundová penalizácia, ktorú komisári rozdali počas pretekov.

Tá posledná patrila Kevinovi Magnussenovi. Dán absolútne zbytočne vyradil z pretekov Júkiho Cunodu. Pilot Haasu má päť trestných bodov.

Zástupcovia Alpinu sa mali po pretekoch dostaviť ku komisárom za pokazenú zastávku v boxoch. Tím dostal pokutu 10-tisíc eur za zlyhanie systému, ktorý sníma, či sú všetky kolesá upevnené správne. Signál od mechanika o správnom utiahnutí kolesa prešiel napriek tomu, že pravá zadná pneumatika ešte utiahnutá nebola. Alpine okamžite spozoroval tento problém a auto zastavil, no jeden z mechanikov sa pri tom ľahko zranil.

FIA počas pretekov vyšetrovala aj Lancea Strolla za to, že mal vytlačiť z trate Nica Hülkenberga, a tiež vytlačenie Pierrea Gaslyho zo strany Alexa Albona. Oba prípady komisári vyhodnotili ako v súlade s pravidlami.