logo F1online.sk

McLaren robil po šprinte úpravy nastavenia, ich efekt ukážu až preteky

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 4. 2024

Oscar Piastri sa v šprinte poriadne vytrápil a bol rád, že prišiel do cieľa pred Georgeom Russellom, ktorý experimentoval s mäkkými pneumatikami. Po kvalifikácii bol Austrálčan podstatne spokojnejší, stále sa však trochu obáva pretekového tempa.

Piastri sa už v polovici šprintu sťažoval, že jeho zadné pneumatiky to majú prakticky za sebou, a výrazne strácal na skupinu pred sebou. Opäť sa ukazuje, že pre mladého pilota sú výzvou okruhy, ktoré sú náročnejšie na manažment pneumatík, a v priebehu víkendu zatiaľ stráca na Landa Norrisa.

V kvalifikácii to v rýchlosti na jedno kolo vyzeralo o poznanie lepšie. Oscar Piastri vyštartuje piaty pred obomi Ferrari. „Po šprinte sme na aute urobili nejaké zmeny. Na našom aute sa však medzi jednotlivými časťami víkendu zase toho toľko zmeniť nedá, bolo to pár úprav, ale nič masívne. V kvalifikácii sa mi jazdilo o niečo lepšie, dokázal som dostať pneumatiky do dobrého pracovného okna.“

Chvíľu sa zdalo, že by to McLareny mohli vytiahnuť aj na kvalifikačné pódium, napokon sa museli okrem Red Bullov skloniť aj pred Fernandom Alonsom. „V poslednom kole to bolo všetko alebo nič, nevyšlo mi tam niekoľko zákrut. Inak však môžem byť spokojný. Som oveľa šťastnejší než ráno po šprinte,“ pokračoval 23-ročný Austrálčan.

Otázkou je, či McLareny vydržia pred Ferrari aj v pretekovom tempe. „Urobíme všetko, čo sa bude dať, aby sme zostali na pozíciách, kde štartujeme. Môže to však byť náročné, pretože šprint ukázal, že naše pretekové tempo nie je až také dobré. Za nami štartuje niekoľko rýchlych áut, takže počkajme si, aká bude rýchlosť a na čo máme. Dáme však do toho všetko,“ uzavrel Piastri.

V McLarene sa po šprinte, kde to vyzeralo s tempom oproti konkurencii veľmi zle, diali v garáži zmeny. Či zabrali, sa skutočne ukáže až v nedeľu v pretekoch.

„V šprinte sme videli, že v priebehu dlhšieho stintu je to pre nás náročnejšia výzva. Musíme to zlepšiť. Už medzi šprintom a kvalifikáciou sme urobili niekoľko úprav na nastavení auta. Až zajtra presne uvidíme, nakoľko nám pomôžu. Pre tento moment sme však v kvalifikácii maximalizovali náš potenciál,“ povedal šéf tímu Andrea Stella.