logo F1online.sk

Alpine urýchli nasadenie vylepšení, Ocon dostane novú podlahu už v Číne

Esteban Ocon
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2024

Snaha Alpinu odlepiť sa z pozície najslabšieho tímu v štartovom poli pokračuje aj v Číne. Francúzsky tím sa rozhodol popohnať svoju továreň, ktorá už do Šanghaja privezie vylepšenú podlahu, aj keď len pre jedného jazdca. Šťastlivcom bude tentoraz Esteban Ocon.

Prvý balík vylepšení sme na monopostoch Alpinu videli už v Japonsku. K nim sa mali pridať ďalšie nové komponenty v Miami, ale napokon to Alpine urýchlil. Esteban Ocon sa s ním pokúsi minimálne zopakovať postup do Q2 zo Suzuky, zatiaľ čo Pierre Gasly dostal prísľub, že keď nabudúce bude mať tím len jeden kus z nových komponentov, tak ich dostane on.

“Posledné preteky v Japonsku poukázali na to, aká veľká výzva je pred nami, aby sme zlepšili našu výkonnosť,” hovorí šéf tímu Bruno Famin pred Veľkou cenou Číny. “Aby sme bojovali o vyššie pozície, musíme pracovať na výkonnosti nášho monopostu. Aj keď bolo fajn nasadiť novinky už v Suzuke, potrebujeme ich viac.”

Zdá sa, že Alpine sa dokázal zlepšiť v kvalifikácii, ale o pokrokoch z hľadiska pretekovej rýchlosti nepanovala v tíme jasná zhoda. Esteban Ocon zaznamenal “krok vzad”. Nové vylepšenia by mohli pomôcť aj v tomto smere. “Tím pracuje extrémne tvrdo. Na tento víkend sa nám podarí priniesť vylepšenia pre jeden monopost, a to o jedny preteky skôr, než bol pôvodný plán,” potvrdil Famin.

Esteban Ocon sa môže tešiť z novej podlahy, no určite to nebude mať jednoduché. Pred šprintovou kvalifikáciou bude mať na nastavenie auta len jeden, nie tri voľné tréningy. Okrem toho Formula 1 v Šanghaji nebola už od roku 2019, takže v podstate všetko bude pre ňu nové.

“Autá majú úplne inú špecifikáciu ako v roku 2019,” pokračuje Bruno Famin, “takže príprava neprebiehala štandardne. Keď sa k tomu pridruží fakt, že nás čaká šprintový víkend, tak to znamená menší priestor na prípravu. Kľúčové bude už na začiatku mať všetko nastavené. Obaja piloti boli minulý týždeň v Enstone na simulátore a zaberali, aby sa čo najlepšie pripravili na túto výzvu.”