logo F1online.sk

Titul je cennejší, keď sa oň bijú dva alebo tri tímy, hovorí Prost

Alain Prost
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

Diskutovali sme o tom v ére Michaela Schumachera, potom v ére Lewisa Hamiltona a hovoríme o tom aj v dobe Maxa Verstappena. Existuje niečo ako cennejší alebo menejcenný titul? Je šampionát hodnotnejší, keď ho získate po tvrdom súboji? Na tieto otázky sa ťažko odpovedá aj štvornásobnému majstrovi sveta Alainovi Prostovi.

Ten vie, čo je vyrovnaný boj o titul, rivalita s tímovým kolegom a dominantné auto. Francúzsky pretekár nielenže získal štyri tituly, ale tiež štyrikrát skončil druhý. Dnes mohol byť pokojne osemnásobným šampiónom, ale dominantného auta so slabším tímovým kolegom sa dočkal až pri svojej poslednej sezóne v F1 v roku 1993. Dovtedy buď bojoval o titul s jazdcami z iných tímov, alebo sedel na druhej strane garáže veľký Ayrton Senna.

„Je to odlišné. S Ayrtonom sme boli tímoví kolegovia, takže náš súboj a naša rivalita sa tiahla v čase, keď sme patrili k jednému tímu. Bolo to veľmi odlišné,“ povedal Prost pre Sports Illustrated, keď mal porovnať éru jeho súbojov so Sennom a dnešnú dominanciu Verstappena.

„Dnes si tímy skôr delia roly tímovej jednotky a dvojky, najmä v prípade Maxa a Red Bullu. Je to trochu odlišné, ale beztak si myslím, že keď sa o titul bijú dva alebo tri rôzne stajne, tak je hodnota titulu víťazného jazdca o trochu vyššia. Je však ťažké to porovnať, pretože Max je jeden z najlepších jazdcov súčasnosti, ak nie úplne najlepší, takže to tiež musíte akceptovať,“ pokračoval Prost.

„Pozrite sa, ako to vnímajú niektorí dnešní ľudia. Vraj vyhráva vďaka autu, takže v skutočnosti to ani pre neho nie je také dobré, čo je škoda, pretože podľa mňa je dôležitou súčasťou úspechu. Veľké tímy ako Ferrari, Mercedes alebo Red Bull majú väčšiu šancu na víťazstvo, keď si určia jazdeckú jednotku a sústredia sa na ňu,“ dodal štvornásobný majster sveta.

Všetko sa však môže rýchlo zmeniť. Čo ak sa Ferrari dotiahne ešte v tejto sezóne? A čo ak v budúcej sezóne postaví majstrovské auto aj McLaren alebo Mercedes? To už bude podľa francúzskej legendy iná káva.

„Nie je to rozhodnutie pilota, v súčasnosti je to skrátka súčasť hry. Keď sa Ferrari dokáže zapojiť do boja a možno aj Mercedes v neskoršej fáze sezóny, bude to veľmi pekné. Dvojnásobne to platí pre Ferrari. Vo Formule 1 majú veľké meno a keď sa vrátia do boja o titul, najmä s Lewisom v budúcej sezóne, tak to bude veľká vec. Sociálne siete sa z toho budú radovať,“ skonštatoval Prost.