logo F1online.sk

Albon sa obáva poškodenia šasi: Ani s náhradnými dielmi na tom nie sme najlepšie

Nehoda Alexa Albona a Daniela Ricciarda
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2024

Veľkú cenu Japonska nám okorenilo prvé prerušenie pretekov v tejto sezóne. Daniel Ricciardo a Alex Albon kolidovali už v tretej zákrute prvého kola, keď Austrálčan zavrel svojho súpera na vonkajšej strane. Ricciardo sledoval svoje ľavé spätné zrkadlo, kde číhal Lance Stroll, a vôbec si nevšimol Williams napravo. Bola z toho tvrdá nehoda, našťastie, obaja piloti sú v poriadku.

Stajňu z Grove v tomto roku prenasleduje obrovská smola. Po problémoch v Austrálii a nehode Logana Sargeanta v prvom tréningu musia mechanici opäť opravovať monopost po ďalších mimoriadne drahých škodách. Tím pritom bol optimistický a dúfal, že by vďaka menšiemu zadnému krídlu a lepšej maximálke, čím mierne skompromitoval svoju kvalifikáciu, mohol miešať karty v pretekoch.

Preteky Alexa Albona však nakoniec trvali len dve zákruty. „Nemal som nijak fantastický štart, ale určite lepší než piloti na stredne tvrdých pneumatikách. Pripravil som si dobrý výjazd z druhej zákruty a potom už nič. Nemyslím si, že ma Daniel videl. Snažil som sa uhnúť, ale to už nešlo,“ povedal po pretekoch britsko-thajský pretekár.

„Je ťažké to prehltnúť. Tím na tom nie je najlepšie z pohľadu náhradných dielov a poškodení. Je to veľmi frustrujúce. Som sklamaný, ale potrebujeme sa od toho odraziť a pripraviť sa na Čínu,“ dodal Albon.

Nezabudnime, že toto bolo v podstate jediné celé šasi, ktoré tento tím má. Pri pohľade na tvrdosť nárazu by nás neprekvapilo, keby museli vo Williamse opravovať pred ďalšími pretekmi aj tento kus. „Úprimne, nebola to až taká veľká nehoda. Narazil som však do bariéry z pneumatík, ktoré už dnes tak veľmi nevidieť, a spôsob, akým sa dostali pod auto ma znepokojuje. Nevidel som to úplne detailne, ale dúfam, že to bude v poriadku,“ povedal pilot Williamsu.

Daniel Ricciardo bol po sobotnej kvalifikácii sklamaný, že sa mu veľmi tesne nepodarilo postúpiť do Q3. Zastrájal sa však, že po štarte pretekov bude v najlepšej desiatke. Nakoniec mu však štart vôbec nevyšiel, čím začala reťazová reakcia nehody.

„Ja a Júki sme mali dosť slabý štart na stredne tvrdých pneumatikách, kým všetci za nami obuli softy, takže nás poľahky dostali. V druhej zákrute sa to trochu ustálilo, ale spomínam si, že na výjazde z druhej zákruty som mal stále problémy s trakciou a jeden Aston Martin bol naľavo. Sledoval som ho, keď som v nájazde do tretej zákruty pocítil, že tam bol aj Alex,“ povedal po pretekoch Ricciardo.

„Nehoda v prvom kole je pre jazdca to najhoršie. Tešili sme sa na dnešok, ale okamžite sa nám to zosypalo. Taký je však motoršport a z času na čas sa to stáva. Budem tu v utorok testovať, takže získam späť kolá, ktoré som dnes stratil,“ pousmial sa na záver Daniel.