logo F1online.sk

Od lepšieho k horšiemu, zúfa si Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 4. 2024

Oscar Piastri v sezóne 2024 prehráva v internej kvalifikačnej bitke 1:3. Podobne ako naposledy v Austrálii, ani v Suzuke nebol úplne spokojný so svojím výkonom v Q3. Opäť sa potvrdilo, že austrálsky mladík ešte potrebuje oproti Landovi Norrisovi nabrať skúsenosti.

Kým Norris gradoval svoju rýchlosť, Piastri naopak v priebehu kvalifikácie akoby postupne strácal. V Q1 odjazdil piaty najrýchlejší čas, v druhej časti postúpil ´až´ z ôsmeho miesta. Napokon sa kvalifikoval ako šiesty, keď sa v závere nezlepšil, a spadol aj za Fernanda Alonsa.

„V Q1 to v mojom podaní vyzeralo veľmi dobre, cítil som sa konkurencieschopne. Avšak v Q2 už to také nebolo, a v Q3 to bol podobný príbeh. Jednoducho, v druhej časti som stratil rytmus a už som ho nedokázal nájsť späť, čo je mierne frustrujúce. Bude zaujímavé si pozrieť, v čom a kde sa môžem zlepšiť,“ vnímal Oscar Piastri svoj výkon ako užitočný bod v rámci naberania skúseností.

Austrálčan však otvorene prijal svoj diel viny na tomto výsledku. „Je jasné, že som toho na stole nechal viac. Dúfali sme, že toto bude pre nás silný okruh a podľa všetkého taký naozaj je. Moje názory, že Ferrari je silnejšie a Aston je silnejší boli celkom presné. Vlani sme boli jasne druhí najrýchlejší. Teraz sme tesne druhí najrýchlejší, a tak výkon pilota môže rozhodnúť. Ja som nerozhodol.“

Zo šiesteho miesta však pre Austrálčana rozhodne nie je nič stratené. Či sa však podobne ako pred rokom dostane až na pódium, je v tejto chvíli viac než otázne. McLaren je aj v Suzuke na chvoste z pohľadu maximálnej rýchlosti, a Piastri má pred sebou Fernanda Alonsa, ktorý sa vždy ťažko predbieha, a rýchleho Carlosa Sainza.

„Myslím si, že stále mám šancu. Naše pretekové tempo je tento rok pomerne silné. V Suzuke sme jednoznačne konkurencieschopní, to sú však aj tímy okolo nás,“ skonštatoval Piastri.

Nedeľné preteky môžu byť zaujímavé z pohľadu stratégií i počasia. McLaren a Mercedes si odložili po dve sady tvrdých pneumatík a jedny stredné, kým Red Bull a Ferrari majú dve čerstvé sady stredných pneumatík a jedny tvrdé. A pokiaľ by aj nezapršalo, môže počasie stále zohrať rolu vzhľadom na nedostatok pretekových simulácií. Ak by napríklad bolo teplejšie než dnes, môže to zmeniť pomer síl i myslenie stratégov.

„Stratégia môže zohrať veľkú rolu, rovnako aj počasie. Uvidíme, na čo budeme v nedeľu mať. Máme dobrú šancu získať body,“ dodal Oscar Piastri.

V McLarene sa tešia, že boli v sobotu druhí najrýchlejší, no nepreceňujú kvalifikačný výsledok. „Sme vo výhodnej pozícii na zisk dobrých bodov. Rovnako nás teší, že sme druhí najlepší tím za Red Bullom, aj keď treba vnímať, že tento okruh nám sedí, a stále sú to len kvalifikačné podmienky. Sobotný výsledok chceme pretaviť na pretekový v nedeľu,“ vyhlásil šéf tímu Andrea Stella.

Súvisiace články