logo F1online.sk

Ricciardo sa držal Cunodu ako kliešť, hrdinom je však opäť japonský pretekár

Júki Cunoda
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 4. 2024

Jedna stotina sekundy, taký je konečný rozdiel medzi pilotmi tímu RB. Daniel Ricciardo opäť vzkriesil svoje stratené ja, ale na japonského pretekára to nestačilo. Júki Cunoda má za sebou ďalší skvelý deň, opäť bol lepší než tímový kolega a postupom do Q3 opäť zožal všetku slávu.

Ricciardo bol v doterajšom priebehu sezóny zvyknutý na vyššie prehry. V úplnom závere Q2 ho od Cunodu delila stotinka sekundy. Aj keď je to nezanedbateľný rozdiel, aj taký vo Formule 1 niekedy znamená rozdiel medzi hrdinom a zatrateným. Cunoda vedie v kvalifikačnej bilancii s Ricciardom pomerom 4:0 a po postupe do Q3 na domácej pôjde bol so svojím výkonom spokojný.

„Ako tím sme odviedli fantastickú prácu. Daniel takisto skončil jedenásty, takže môžeme povedať, že sme celkovo odviedli vynikajúcu prácu. Trochu som sa trápil s vyvážením, takže by som nepovedal, že som úplne spokojný, ale zároveň to bola úľava, keď sa mi podarilo postúpiť do Q3 pred domácimi fanúšikmi,“ povedal po skončení kvalifikácie Júki Cunoda pre televíziu Sky.

„Cítil som o trochu väčší tlak v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Počul som tribúny, ako jasajú a povzbudzujú, keď som postúpil do Q3. Mám trochu zmiešané pocity, ale užil som si to a som spokojný s desiatym miestom,“ dodal Cunoda.

Keď japonský pretekár priznal, že vôbec prvýkrát cítil tlak, je to jednoznačný dôkaz, že v tomto období jeho kariéry ide skutočne o veľa. V stávke je jeho budúcnosť a tiež má auto, ktoré je schopné zabojovať o desiate miesto. Tento súboj o jediný bod je však poriadne vyrovnaný.

„Neviem, v posledných dvoch rokoch som bol možno viac nováčik, ale necítil som taký tlak. Obvykle som v pretekoch pred Suzukou nemal dobrý výsledok, ale tentoraz som v Austrálii skončil siedmy. Zároveň je to však dobré. Musím takto pokračovať a konečnou úlohou je skončiť v nedeľu na bodoch. To bude môj cieľ,“ povedal Cunoda.

Jeho tímový kolega Daniel Ricciardo tentokrát zaostal naozaj len o málo. Po kvalifikácii však bolo cítiť vo vysielačke, že jedenáste miesto so stratou jednej stotiny na Júkiho je sklamaním. Body sa však rozdávajú v nedeľu a Daniel má možnosť všetko napraviť. Podľa vlastných slov to plánuje urobiť už v prvej zákrute.

„Mám zmiešané pocity,“ povedal po kvalifikácii Ricciardo, ktorý v piatok vynechal v podstate oba tréningy. „Myslím si, že ak si odmyslíme výsledky, bola to dobrá kvalifikácia. V piatok sme nemali možnosť zajazdiť jediné kolo na suchu, takže sobotný tréning bol pre nás poslednou príležitosťou, aby sme sa do toho dostali.“

„Z tohto pohľadu som spokojný, že sa nám to podarilo, ale na postup do Q3 to nestačilo. Už som sa za tých pár minút stihol upokojiť, aj keď sa nedá povedať, že by som bol naštvaný, ale športovec vo mne vie, že by bolo pekné, keby sa to podarilo. Nie je to žiadne víťazstvo, ale určite vnímame pozitíva,“ povedal Ricciardo, ktorý má pred nedeľou veľké plány.

„Máme dobré pretekové tempo a štartujem z čistej strany roštu, takže hneď na začiatku vystrelím do najlepšej desiatky. Sme na hrane bodovaného umiestnenia. Ak sa nám tam podarí dostať po dobrom štarte, tak už tie body nepustíme,“ sľubuje austrálsky pretekár.

Súvisiace články