logo F1online.sk

Marko filozofuje: Je Cunoda taký dobrý alebo Ricciardo taký slabý?

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 4. 2024

Interné porovnanie pilotov stajne RB patrí k tomu najzaujímavejšiemu a najprekvapujúcejšiemu, čo sme videli v doterajšom priebehu sezóny. Niežeby nikto neveril Júkimu Cunodovi, alebo málokto veril Danielovi Ricciardovi, ale naozaj málokto očakával takúto jednoznačnú nadvládu japonského pretekára. Ten bol na prvých troch veľkých cenách jednoznačne lepší ako Ricciardo a ani Helmut Marko nemá pre túto skutočnosť úplné vysvetlenie, pritom on má zväčša odpoveď na každú otázku.

Pomyselnú korunu posadil Cunoda na hlavu špekulácií okolo jeho tímového kolegu v Austrálii. Daniel na domácej pôde vypadol už v Q1, kým Júki postúpil do Q3 a nakoniec vybojoval nesmierne cenných (a zatiaľ jediných) šesť bodov pre svoj tím. Ako môže byť Japonec v úvode sezóny o toľko lepší než osemnásobný víťaz veľkej ceny?

„Všetci si nad tým lámeme hlavu,“ priznal poradca Red Bullu Helmut Marko pre LAOLA1.at. „Daniel je vo všeobecnosti pomalší ako Júki. Zakaždým mu niečo nesadlo, čo je prekvapujúce, pretože na predsezónnych testoch to z jeho strany vyzeralo dobre. Júki je však momentálne jasne rýchlejší z tejto dvojice.“

Pred štartom nového ročníka často padala otázka, či Ricciardo nahradí Péreza v Red Bulle. Dnes sa to už nikto nepýta a všetci si akoby až teraz uvedomili, že v hre musí byť aj Cunoda. V tomto smere však zostáva Marko opatrný. „Na porovnanie potrebujete ďalšieho jazdca. Otázka je, či sa Cunoda zaradil medzi špičku, alebo je Daniel taký slabý? Po troch pretekoch na troch úplne odlišných okruhoch stále neexistuje objektívna odpoveď,“ povedal Marko.

V rozhovore prišla otázka aj na jeho bývalého zverenca Carlosa Sainza, ktorý v Austrálii ohromil motoristickú verejnosť. Keďže je Španiel bez zmluvy na novú sezónu, je prirodzeným kandidátom aj na sedačku Sergia Péreza.

„Samozrejme, jeho forma je fascinujúca. Musíte si však uvedomiť, že Checo odjazdil v tomto roku troje veľmi dobré preteky. V Melbourne zaostal pre poškodenú podlahu a degradáciu pneumatík. Jeho jedinou slabinou sú kvalifikácie a ak ich dokáže zlepšiť, tak nie je o čom. Atmosféra v tíme je veľmi dobrá aj vďaka nemu,“ povedal Marko.

Súvisiace články