logo F1online.sk

Alpine začne v Suzuke so znižovaním hmotnosti, prinesie aj ďalšie vylepšenia

Predné krídlo Alpinu A524
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Piloti Alpinu majú konečne dôvod tešiť sa na blížiaci sa víkend. Balík vylepšení z ich monopostu určite neurobí kandidáta na pódiá, ale mal by predstavovať krok vpred v porovnaní s úvodnými troma veľkými cenami. O plánoch informoval šéf stajne Bruno Famin.

Alpine A524 má takmer všetky zlé vlastnosti, na ktoré si spomeniete: Je príliš ťažký, pohonná jednotka sa svojím výkonom nemôže rovnať konkurencii a aerodynamika neponúka dostatok prítlaku. Nie je preto prekvapením, že po prvých troch víkendoch je Alpine na úplnom chvoste konštruktérskeho šampionátu s nulou na konte.

V Melbourne sme však predsa len videli záblesk zlepšenia a videl ho aj šéf tímu Bruno Famin. “V Austrálii sme dokázali bojovať bližšie o body ako na predchádzajúcich podujatiach. Avšak, bolo to pravdepodobne spôsobené okolnosťami a špecifikami okruhu, nie zlepšením našej výkonnosti. Ešte stále sme ďaleko od nášho cieľa.”

Famin sľúbil, že Alpine bude “bojovať s vypätím všetkých svojich síl”, aby dosiahol progres vo všetkých oblastiach. Prvé dôkazy tohto boja uvidíme už tento víkend. “V súlade s naším vývojovým plánom na rok 2024 sme dospeli do bodu, keď môžeme predstaviť prvé vylepšenia monopostu A524.”

“Aj keď nie sú rozsiahle, je pre nás dôležité nasadiť tieto prvky čím skôr, aby sme mohli zhodnotiť ich potenciál a priebežne napredovať po stránke chápania nášho balíka,” pokračoval 62-ročný Francúz, a následne prezradil, čoho presne sa budú novinky týkať. “Tieto vylepšenia sa budú týkať najmä nového predného krídla, ale pôjde aj o prvý krok v znižovaní hmotnosti.”

Alpine zároveň potvrdil, že na VC Japonska sa vráti k “prevažne modrému lakovaniu”. Po správnosti by sme však azda mali uviesť, že zostane zachované prevažne čierne lakovanie, na ktorom uvidíme modré prvky. Na oboch verziách totiž v záujme znižovania hmotnosti dominuje farba uhlíkových vlákien. Na prvých troch veľkých cenách však čiernu nedoplnila modrá, ale ružová.