logo F1online.sk

Ľudia sa na mňa pozerajú viac ako v posledných troch rokoch, hovorí Cunoda

Júki Cunoda
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Júki Cunoda to konečne dokázal aj v pretekoch a oficiálne potvrdil svoju prevahu nad Danielom Ricciardom. Po nehode Georgea Russella a penalizácii Fernanda Alonsa získal Júki prvých šesť bodov pre seba a svoj tím, kým jeho tímový kolega Daniel Ricciardo na prvý zárez stále čaká. Po skončení pretekov bolo na drobnom Japoncovi badať veľkú úľavu.

Musíte byť najlepší zo „zvyšku sveta“ a dúfať, že pred vami sa niečo zomelie. A v Austrálii sa aj zomlelo. Vypadol Max Verstappen, motor Lewisa Hamiltona to nevydržal, havaroval George Russell a Fernando Alonso dostal ohromnú penalizáciu. Júki Cunoda naproti tomu odviedol zlatý štandard, v kvalifikácii aj v pretekoch jazdil konzistentne, bezchybne a rýchlo. Nakoniec využil všetky tieto nepredvídateľné okolnosti a odniesol si šesť bodov za siedme miesto.

„Cítim dobrú sebadôveru, pretože tím a auto podávajú konzistentne dobré výkony,“ povedal Cunoda po skončení pretekov pre televíziu Sky. „Vlani pre nás boli niektoré okruhy tak trochu katastrofálne, ale v tomto roku sme niečo také nezažili, skrátka konzistentne podávame dobré výkony.“

„V takom nabitom poli sa môže stať čokoľvek, každá chyba, každé zaváhanie vám poľahky prinesie posun o niekoľko pozícií. Potrebujeme sa sústrediť na seba a vyžmýkať z auta každú tisícinku sekundy,“ dodal Júki.

Ten určite pripravil Danielovi Ricciardovi nejednu nočnú moru v nasledujúcich dvoch týždňoch. Austrálčan totiž opäť sklamal a nechal pred sebou oboch pilotov Haasu a tiež Alexa Albona na Williamse. Čakajú nás teda zaiste dva týždne plné kritiky a špekulácií na adresu Austrálčana, ale aj Cunoda pripomenul, že jeho prínos tímu nespočíva nevyhnutne len vo výsledkoch.

„Daniel je určite veľmi rýchly a ja sa učím s každými pretekmi. Dodáva tímu veľa pozitivity a veľa znalostí zo svojich predchádzajúcich skúseností. Spolupracujeme spolu veľmi dobre,“ povedal Cunoda. „Pokiaľ ide o mňa, nechávam za seba hovoriť svoje výsledky. To je môj štýl, zbierať výsledky a tým dokázať ľuďom, čo dokážem. Som rád, že som mohol ukázať svoju výkonnosť a ľudia sa na mňa možno pozerajú viac ako v posledných troch rokoch. Dúfam, že dokážeme auto ešte zrýchliť a zabojovať aj s Aston Martinom alebo Mercedesom.“

Druhá strana garáže naproti tomu musí zapracovať. Po štarte z osemnásteho miesta bol Daniel Ricciardo, prirodzene, vo veľmi náročnej situácii. Dokázal sa prepracovať cez pilotov Alpinu a Sauberu, ale to bolo tak všetko, čo mohol dosiahnuť bez veľkých nepredvídateľných okolností. Dôležitejšie teraz je odniesť si poučenia z chýb a hľadať spôsoby, ako z auta vyžmýkať maximum.

„Frustrácie som v noci na dnes odložil a nechal ich odísť. Nakoniec som nič nerozbil, aj keď som si myslel, že niektoré predmety hodím o zem, ale možno s vekom prichádza pokoj,“ povedal Ricciardo po pretekoch pre F1 TV už so svojím tradičným úsmevom.

„Vedel som, že čo sa stalo, stalo sa a pokúsim sa vyťažiť maximum z dneška. Je pekné, že v niektorých fázach pretekov som mohol ukázať, že mám tempo a dokážem zajazdiť nejaké dobré stinty,“ pokračoval austrálsky pretekár.

„Samozrejme, bol by som rád, keby víkend prebiehal lepšie, ale musíme sa pozerať dopredu, aj keď to neboli najlepšie tri preteky a zvlášť príprava na sezónu rozhodne nebola taká, ako som očakával. Nie sú to však veci, ktorými sa necháme znervózniť, budeme pokračovať na našej ceste a som si istý, že sa nakoniec dostaneme do cieľa,“ povedal Ricciardo.

Súvisiace články