logo F1online.sk

Hamilton: Tentokrát sme boli hrozní v rýchlych aj v pomalých zákrutách

Lewis Hamilton
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Najhorší víkend Mercedesu za tri roky, aj taká bola Veľká cena Austrálie. Tento tím zažil v posledných troch sezónach nejednu náročnú veľkú cenu, ale v novej ére prísavného efektu sa mu ešte nestalo, aby opúšťal preteky bez bodu. Presne to sa však v Austrálii aj stalo a pre Mercedes je to ďalšia krutá facka.

Zdá sa byť skutočne až príliš krutá, keďže tím mohol v Albert Parku bez problémov zabodovať s oboma autami. Miesto toho sa zopakovala situácia z Baku 2021, keď Mercedes naposledy nebodoval ani s jedným autom. Tentokrát však ani jeden pilot nedokončil preteky, keď Lewisa Hamiltona vyradila porucha pohonnej jednotky a George Russell havaroval v súboji s Fernandom Alonsom.

„Povedal by som, že to bol motor,“ odhadol pre televíziu Sky charakter svojho problému po pretekoch Hamilton, podľa ktorého prišla porucha úplne neočakávane. „Stalo sa to v zlomku sekundy. Úplne z ničoho nič som oň prišiel.“

Pohľad na poradie Pohára konštruktérov pritom pôsobí ešte pochmúrnejšie. Mercedes je momentálne až piaty, na štvrtý Aston Martin stráca bod, na druhé Ferrari 67 bodov a na Red Bull 71 bodov. Toto bol pritom jeden z tých dní, keď Hamilton mohol sledovať RB20 na trati, keďže sa ocitol v priamom súboji so Sergiom Pérezom. V tom okamihu si do vysielačky povzdychol: „Ježiš, to auto je rýchle.“

Podľa Lewisa je pritom rozdiel medzi Red Bullom a Mercedesom priam priepastný. „Medzera je obrovská. Podľa mňa na nás majú sekundu k dobru, alebo tak nejak. Iste, bol na čerstvejších pneumatikách, ale spôsob, akým sa vzdialil na rovinke… úplne rovnako ako vlani,“ povzdychol si Hamilton.

V čom spočíval problém Mercedesu tento víkend? Spomíname si na Džiddu, keď bola rýchlosť monopostu W15 v rýchlych zákrutách na úrovni Alpinu. Zdá sa, že v tomto smere nenastal žiadny pokrok, ale okrem toho doplnil Lewis pre F1 TV ešte jeden zaujímavý postreh.

„Nedozvedeli sme sa nič, čo by sme predtým nevedeli. Tento víkend sme boli hrozní v rýchlych aj v pomalých zákrutách, kým v posledných pretekoch sme boli pomalí v rýchlych zákrutách, ale dobrí v pomalých. Tento víkend sme sa naozaj trápili,“ skonštatoval Hamilton.