logo F1online.sk

Alonsovi v záverečnom pokuse chýbala sebadôvera: Neboli sme až takí rýchli

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2024

Zlatý štandard Aston Martinu. Tento tím je z pohľadu umiestnení veľmi konzistentný. V porovnaniach a analýzach sa monopost AMR24 ukazuje ako piaty najrýchlejší a deviate a desiate miesto v austrálskej kvalifikácii je toho dokonalým dôkazom. Aj keď treba jedným dychom dodať, že tento tím neurobil v sobotu všetko perfektne.

Lance Stroll svojím záverečným zlepšením poslal „na hanbu“ Lewisa Hamiltona a skompletizoval ďalší dvojitý postup do Q3 v podaní Aston Martinu. V Q3 sa jeho tímovému kolegovi zrejme zacnelo za účasťou na Rely Dakar a v šiestej zákrute predviedol efektný, hoci neúmyselný, prejazd štrkovou zónou ako vystrihnutý z Rely Akropolis.

To sú asi dva najzaujímavejšie okamihy z kvalifikácie Aston Martinu. Stroll v Q3 stavil na jeden pokus a keďže Alonso si preskákal cez štrk, ukoristil kanadský pretekár vzácny kvalifikačný triumf v internom súboji s tímovým kolegom. Obaja sa v nedeľu postavia do piateho radu za Júkiho Cunodu a Georgea Russella.

„Nie som si istý, či sme boli takí rýchli,“ povedal na margo možného lepšieho umiestnenia v Q3 Fernando Alonso. „V porovnaní s prvými dvoma veľkými cenami sme tento víkend mali byť menej konkurencieschopní. Spomínam si, že v Džidde som bol prvý v prvom tréningu a druhý v treťom. Tu v Austrálii sme nemali také tempo.“

„Pri hľadaní vyváženia auta a dôvery je to zložitejší víkend. V Q3 som urobil chybu v šiestej zákrute, takže ten prvý pokus putoval do koša. Pri druhom pokuse na čerstvých pneumatikách mi chýbala sebadôvera a dôveru v auto, aby som na to poriadne zatlačil. Je to trochu škoda a je mi to ľúto, ale dúfam, že to ešte môžem napraviť,“ povedal Alonso.

Ťažko povedať, kam by sa mohol so svojím Aston Martinom posunúť v nedeľných pretekoch. Monopost AMR24 sa v doterajšom priebehu ukazoval skôr ako kvalifikačný stroj, podobne tak RB Júkiho Cunodu pred ním, ale za sebou budú mať aj Lewisa Hamiltona na Mercedese, takže to bude zaujímavé porovnanie.

„Je to veľmi vyrovnané medzi tromi alebo štyrmi tímami. Pretekové tempo bude závisieť od pneumatík a ich drobenia, ktoré potrebujete dostať pod kontrolu, čo bola tento víkend téma. To bude kľúčové, takže si držme palce, aby nás čakali dobré preteky zakončené dvojitými bodmi,“ povedal s nádejou Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll pred novinármi ako obvykle povedal v podstate nič. „V Q3 to so silnejúcim vetrom bolo zložitejšie. Z pretekového tempa mám dobrý pocit, takže uvidíme, čo dokážeme v nedeľu,“ zneli jeho slová v popretekovom rozhovore.