logo F1online.sk

Marko má výhrady voči Ricciardovi aj Cunodovi: V pretekoch sú pomalí

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 3. 2024

Po úvodných dvoch veľkých cenách má Sergio Pérez dobre rozdané karty. Namiešali mu ich Júki Cunoda a Daniel Ricciardo, ktorí zatiaľ nepredvádzajú výkony hodné jazdcov Red Bullu Racing. Helmut Marko nie je spokojný s ich pretekovým tempom.

Už počas zimy sa ozývali hlasy volajúce po akomsi nútenom odpredaji béčkového tímu Red Bullu. Keďže Racing Bulls od tejto sezóny odoberá maximum súčiastok z materskej stajne, začali sa vynárať obavy, že tím z Faenzy bude neprimerane silný; veď sa stačí pozrieť na štatistiky monopostu RB19.

Nič také sa však nedeje a Júki Cunoda s Danielom Ricciardom na prvých dvoch veľkých cenách nezískali ani jeden bod. S týmto scenárom bude spokojný napríklad najväčší odporca spojenia Red Bullu a Racing Bulls Zak Brown, no varovný prst dvíha Helmut Marko.

Športový poradca stajne nie je spokojný s tým, ako si jazdci béčkového tímu nechávajú ujsť jednu príležitosť za druhou. “Obom ide o veľa,” zdôraznil Helmut Marko v rozhovore pre nemeckú Sky. “Obaja azda dúfajú, že získajú sedačku v Red Bulle. A jeden by mal byť jasne pred tým druhým.”

Nič také sa však nedeje. Daniel Ricciardo síce pred štartom sezóny avizoval, že o rok chce sedieť vedľa Maxa Verstappena, ale zatiaľ o tejto túžbe nikoho nepresvedčil. “Ricciardo je zatiaľ mierne pozadu. Povedzme to však takto: Cunodova kvalifikačná rýchlosť je OK, ale v pretekoch sú obaja príliš pomalí.”

Nikto neochká ani nad rýchlosťou Sergia Péreza, no jedno mu treba uznať. Zatiaľ si svoje úlohy plnil v rámci možnosti uspokojivo. To sa nedá povedať o Cunodovi s Ricciardom. “Myslím si, že na každom z prvých dvoch pretekov bolo možné ukoristiť bod. Za piatimi top tímami je veľmi ťažké zabodovať. Ak sa vám teda naskytne príležitosť, nemôžete si dovoliť spraviť chybu. Treba prijímať správne rozhodnutia.”

Ricciardo s Cunodom zatiaľ nahrávajú na smeč Sergiovi Pérezovi, pripúšťa Marko. “Má za sebou dve veľmi dobré veľké ceny. V hodnotení šampionátu je druhý. Momentálne sa nenatíska otázka, kto by mal Péreza nahradiť.”

Red Bull však musí myslieť aj na budúcnosť. Ricciardo s Pérezom už nepatria medzi mladé pušky. “Ak vezmeme do úvahy aj iné aspekty, určite sa do hry môže zapojiť aj iný jazdec,” pritakáva bývalý pretekár.

Do hry by sa mohol zapojiť napríklad Liam Lawson, ktorý stále čaká na svoju šancu. Prednosť zatiaľ dostal Ricciardo. “Najskôr sa musí posadiť do auta a ukázať sa. Jeho štyri predstavenia však vyzerali sľubne,” doplnil Marko.

Súvisiace články