logo F1online.sk

Snažíme sa zistiť, prečo naša výkonnosť neodráža očakávania, hovorí Wolff

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Mercedes vstupoval do ročníka 2024 pomerne optimisticky naladený. Aj keď tím nehovoril, že okamžite začne porážať Red Bull a vstúpi do boja o titul, porážky v súboji s vlastnými zákazníkmi McLarenom a Aston Martinom sú predsa len ťažko obhájiteľné. Ako sa ukazuje, monopost W15 nedosahuje výkonnosť, akú podľa výpočtov inžinierov mal predvádzať, takže v tíme sa musia sústrediť na odomykanie jeho potenciálu.

Boss stajne Toto Wolff v Saudskej Arábii naznačil, že jeho tím zrádzajú simulácie. V niektorých oblastiach by podľa výpočtov malo auto dosahovať určitú výkonnosť, ale to sa v novej sezóne zatiaľ nepotvrdilo. Šéf traťových inžinierov Andrew Shovlin priznal, že tím chce v Austrálii podniknúť niekoľko experimentov, aby sa pokúsil nájsť riešenia pre nečakané problémy.

Potvrdil to aj šéf stajne Wolff, podľa ktorého získal tím v Bahrajne a v Saudskej Arábii dôležité poznatky, ktoré sa teraz pokúsi pretaviť v zlepšenie výkonnosti na trati. „Od Džiddy sme tvrdo pracovali s využitím poznatkov z prvých dvoch pretekov,“ povedal boss stajne z Brackley pred štartom austrálskeho víkendu.

„Je povzbudzujúce sledovať potenciál monopostu W15, ale jasne vidíme určité oblasti, v ktorých sa potrebujeme zlepšiť. Vyzerali sme byť konkurencieschopní v pomalých a stredne rýchlych zákrutách, ale tie rýchle zatiaľ vyzerajú ako naša slabina. Tvrdo sme pracovali, aby sme pochopili, prečo naša výkonnosť neodrážala očakávania. Primárne sa teraz sústredíme práve na toto,“ vyhlásil Wolff.

Zdá sa teda, že pred austrálskym víkendom sú ciele jasné. Mercedes bude skúšať, testovať, vylepšovať a hľadať odpovede. Aj keď pred štartom sezóny hlásal tím opatrný optimizmus, určite neočakával, že miestami bude monopost W15 až piaty najrýchlejší.

„Dúfame, že v Melbourne dosiahneme určitý pokrok a táto práca usmerní náš vývoj v nasledujúcich mesiacoch. Je skvelé cítiť energiu a odhodlanie, ktoré prúdia továrňami, keď pracujeme na odomykaní potenciálu auta,“ povedal Wolff.

„V Bahrajne a v Saudskej Arábii sme stratili nejaké body. Oba víkendy sme začali dobre, vykonali sme naše obvyklé tréningové programy, ale nedokázali sme naplniť počiatočný prísľub. Keďže sú naši prenasledovatelia blízko, je kľúčové každý víkend maximalizovať potenciál auta. Albert Park nám dáva ďalšiu šancu ukázať, čo dokážeme,“ dodal šéf Mercedesu.

Súvisiace články