logo F1online.sk

Norris by chcel vylepšiť komfort pri jazde: Trápi ma chrbát

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Od zavedenia novej generácie monopostov je pohodlie pilotov značne skompromitované. Dalo sa to predpokladať, keďže aj v 80. rokoch boli staré autá s prísavným efektom a tuhým odpružením dosť nepohodlné. Po štyridsiatich rokoch majú piloti opäť rovnaké problémy a Lando Norris dúfa, že v roku 2026 sa s ďalšou generáciou monopostov podarí nájsť riešenia.

Každý centimeter svetlej výšky je s týmito autami absolútne kľúčový pre výkonnosť, čo znamená, že nastavenie musí byť tuhé. Vlastne tým len nadväzujeme na diskusiu, ktorá prebieha už od roku 2022, aj keď niektoré negatívne aspekty jazdy, napríklad poskakovanie, sa už podarilo do značnej miery odstrániť.

Na rok 2026 chystajú FIA a F1 nové technické predpisy a pilot McLarenu Lando Norris dúfa, že sa urobí niečo aj pre zlepšenie komfortu pri jazde. „Dalo by sa to zlepšiť? A bolo to lepšie pred pár rokmi so starými autami? Určite áno,“ vyhlásil britský pretekár.

„Nájdu sa tu ľudia, ktorí si myslia, že to nie je také zlé a že pred mnohými rokmi to bolo ešte horšie, ale podľa mňa sa časy zmenili. Niekedy sa sťažujeme, ale niektoré veci majú svoj dôvod. Ide o naše telá, bezpečnosť a zdravie. Myslím si teda, že určite existujú oblasti, na ktorých sa dá zapracovať,“ povedal Norris.

Podľa jeho slov však nie je zodpovednosťou tímov, aby to riešili. Tie si vždy zvolia nastavenie, ktoré považujú za najrýchlejšie. Zmena teda musí prísť zo strany vedenia športu. Už teraz však máme všetky dôvody pochybovať, že nastane pozitívny trend, keďže nová generácia monopostov bude do nemalej miery vychádzať z tej starej.

„Myslím si, že potrebujeme drobné zlepšenie. Tímy vždy postavia najrýchlejšie autá, čo si v určitých chvíľach vyberá svoju daň. Určite to však nie je také zlé ako pred dvoma rokmi. Odvtedy sa veci zlepšili. Naďalej však auto musíte nastaviť veľmi nízko a tuho, čo si vyberá daň na vašom tele,“ hovorí Norris.

„Veľmi sa trápim so svojím telom a chrbtom. Musím robiť mnoho vecí, ktoré som pred niekoľkými rokmi nemusel robiť. Nehovorím, že dôvodom je len auto, ale myslím si, že veci z dlhodobého hľadiska treba zlepšiť, najmä ak tu chcem stráviť dlhé roky,“ dodal Lando.