logo F1online.sk

Lawson je presvedčený, že by Ricciarda porazil: Rozhodne áno, vyhlásil

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Nie je to len Oliver Bearman, ktorý sa v kokpite Formuly 1 uviedol veľmi dobre a očakáva pretekársku sedačku. Podobne ako britský mladík v tomto roku, vlani ohromil motoristickú verejnosť Liam Lawson. Ten teraz trpezlivo čaká na šancu a úvodné dve veľké ceny naznačili, že by sa mohol dočkať vytúženého telefonátu.

Liam sa vlani veľmi dobre predviedol, keď v kokpite AlphaTauri nahradil Daniela Ricciarda. Neušla sa mu však sedačka pre rok 2024. Red Bull si pre svoj prekrstený tím Racing Bulls zvolil Daniela Ricciarda a Júkiho Cunodu. Koncom minulého roka sa to zdalo ako jednoznačná voľba, ale po prvých dvoch veľkých cenách sa Austrálčanova pozícia otriasa v základoch.

Daniel v Bahrajne a v Saudskej Arábii proste sklamal a keď sa svojimi výkonmi neukáže ako kandidát na miesto v hlavnom tíme, na vlastnej koži okúsi realitu tímu Red Bullu, ktorá mu je dobre známa. „Daniel podľa mňa vie, že potenciál tam je a zrejme sa od neho očakáva viac,“ vyhlásil Lawson pre austrálske médiá na Adelaide Motorsport Festival.

Keď následne dostal otázku, či podľa jeho názoru dokáže výkonnostne prevýšiť Ricciarda, odpovedal stručne a bez zaváhania: „Rozhodne áno!“

Liam je ako kandidát na miesto v F1 v ťažkej pozícii. Na rozdiel od mnohých ostatných záujemcov však už dostal príležitosť a mohol sa ukázať, čo mu dáva veľkú výhodu. Jeho výkony v minulej sezóne budú hrať pri rozhodovaní Red Bullu určite významnú rolu. Nie je však isté, že novozélandský mladík sa dočká ďalšej šance.

„V tomto roku zostali pravidlá úplne rovnaké, čo zisk sedačky ešte sťažuje, keď máte toľko kandidátov na jej obsadenie. Cítim, že som pripravený, ale je tu veľa ďalších chlapcov. V konečnom dôsledku je však mojím cieľom vrátiť sa do kokpitu F1 čo najskôr,“ vyhlásil Lawson.

Možno nebude musieť dlho čakať. Všetci vieme, ako to chodí v Red Bulle. Helmut Marko môže zmeniť názor z noci na deň a na rozdiel od iných šéfov má aj moc siahnuť po zmene z noci na deň. Videli sme, že vlani nepotreboval čakať do letnej prestávky, aby vymenil Nycka de Vriesa. Niečo podobné sa môže kedykoľvek zopakovať.

„V Red Bulle vládne dosť nekompromisné prostredie. Rád by som jazdil za ich tím, ale v konečnom dôsledku chcem byť vo Formule 1 bez ohľadu na čokoľvek,“ naznačil Lawson svoju ochotu opustiť Helmuta Marka, keby sa mu naskytla príležitosť inde.

Súvisiace články