logo F1online.sk

BBC: Zamestnankyňa Red Bullu podáva ďalšiu sťažnosť, obracia sa na FIA

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 3. 2024

Nepokojné zákulisné vody Formuly 1 sa po Veľkej cene Saudskej Arábie upokojili, no na horizonte sa objavujú ďalšie búrkové mračná. Zamestnankyňa Red Bullu, ktorá sa u svojich nadriadených sťažovala na správanie Christiana Hornera, totiž reaguje nielen odvolaním sa voči rozhodnutiu, ale aj podaním novej sťažnosti na pôde Medzinárodnej automobilovej federácie.

O rozhodnutí žalobkyne odvolať sa voči záverom interného vyšetrovania sme vás informovali už v piatok. Znamená to, že prípad sa bude opäť skúmať v rámci Red Bullu, ale Christiana Hornera pravdepodobne čaká aj ďalšie vypočúvanie a vyšetrovanie, ktoré však tentoraz bude viesť FIA.

Podľa informácií BBC Sport sa totiž suspendovaná bývalá asistentka Christiana Hornera rozhodla podať oficiálnu sťažnosť na riadiaci orgán Formuly 1.

Medzinárodná automobilová federácia ako riadiaci orgán súťaže dohliada aj na niektoré interné procesy v rámci tímov, ktoré sú takisto viazané Stanovami FIA.

“Na základe sťažností jednej zo strán FIA alebo z tretích strán ohľadom údajného porušenia etických zásad, ktoré sú obsiahnuté v Stanovách FIA, Medzinárodnom športovom kódexe a pravidlách, alebo na základe vlastnej iniciatívy, Etická komisia prešetrí a posúdi danú situáciu a správu predloží prezidentovi FIA, ktorý môže rozhodnúť o prijatí ďalších krokov,” píše sa v článku 18.2. Štatútu FIA.

Nie je to však jediná sťažnosť. BBC takisto tvrdí, že Oddelenie FIA pre etiku a právny súlad v predchádzajúcich týždňoch dostalo ďalšie dve sťažnosti v tejto veci. Už 2. februára obdržala FIA telefonický podnet, v ktorom informátor žiadal o preskúmanie správania Christiana Hornera voči podriadenej, a vyslovil obavu, že sa Red Bull pokúsi vec zamiesť pod koberec.

FIA prijala v nadväznosti na predchádzajúcu sťažnosť ešte ďalšiu. Šiesteho marca mal informátor zároveň varovať pred tým, že ďalším krokom bude informovanie médií o tomto prípade.

Medzinárodná automobilová federácia zatiaľ na žiadosť o komentár nereagovala. Hovorca Red Bullu Racing uviedol, že o sťažnosti nemá žiadne informácie, a preto sa k nej nebude vyjadrovať.

Súvisiace články