logo F1online.sk

McLaren avizuje vylepšenia. Kedy dôjde k ich nasadeniu?

Lando Norris
© LAT/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

McLaren do sezóny nevstúpil zle, ale v porovnaní so záverečnou fázou predošlého ročníka si z hľadiska výkonnosti o miesto či dve pohoršil. Tím z Wokingu si však z tejto skutočnosti ťažkú hlavu nerobí, keďže verí, že sa bude môcť už tradične spoľahnúť na silný sezónny vývoj. „Papájoví“ by chceli prvý z významnejších balíkov vylepšení nasadiť už o niekoľko týždňov, konkrétne na pretekoch v Miami, prípadne v Imole.

Britský celok vstúpil do ročníka 2024 síce omnoho lepšie ako vlani, no ani zďaleka nepredvádza také výkony, ako v druhej polovici minulého roka. Za účelom zlepšenia preto začne v nasledujúcich týždňoch postupne prinášať množstvo menších vylepšení. Na signifikantný balík noviniek si však budeme musieť ešte počkať – ale nie dlho. K jeho nasadeniu dôjde niekedy na začiatku mája.

„Plánujeme niekoľko menších vylepšení, s ktorými pricestujeme do Austrálie a snáď aj do Japonska. Veríme, že si vďaka ním polepšíme o niekoľko tisícin,“ vyslovil sa šéf McLarenu Andrea Stella. „Následne by sme chceli približne v tretine sezóny priniesť veľký balík vylepšení. Malo by sa nám to podariť buď v Miami, alebo v Imole.“

Hoci McLaren nasadí niekoľko menších vylepšení už skôr, Stella opakuje, že ich prínos bude iba nepatrný. „Vďaka tejto optimalizácii budeme rýchlejší o možno jednu desatinu sekundy na kolo. Netreba od toho čakať žiadne zázraky.“

McLaren sa v doterajšej fáze šampionátu profiluje ako tím, ktorý je silný vo vysokorýchlostných zákrutách, kde treba disponovať dostatkom prítlaku, no na strane druhej zaostáva na rovinkách a predovšetkým v pomalých sekvenciách, kde sa naopak darí takému Ferrari.

„Ferrari je v týchto častiach trate veľmi silné – práve preto bol Leclerc (v Džidde) taký konkurencieschopný v poslednom sektore a špecificky v poslednej zákrute. Okrem toho sme (v Saudskej Arábii) doplácali na nedostatočnú maximálku, ktorú by sme chceli mať vyššiu. Toto sú dve naše slabiny a táto trať ich veľmi dobre odhalila,“ doplnil Stella.