logo F1online.sk

Coulthard: Vyšetrovanie Hornera bolo transparentnejšie ako dohoda, ktorú uzavrelo Ferrari a FIA

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Christian Horner bol viac než mesiac interne vyšetrovaný pre údajné sexuálne obťažovanie, ktorého sa mal dopustiť voči jednej zo zamestnankýň Red Bullu. Aj keď to miestami vyzeralo tak, že vedenie spoločnosti uzná Brita vinným a ten sa bude musieť z Milton Keynes porúčať, opak bol napokon pravdou. Horner bol zbavený obvinení, a to s nechválne známym dodatkom „skutok sa nestal“. Red Bull však pred vynesením rozsudku nekonal dostatočne transparentne, za čo si zlízol vlnu kritiky z radov fanúšikov, médií a konkurencie.  Jedným z mála, kto sa s kritikou voči rakúskemu tímu nestotožňuje, je David Coulthard, podľa ktorého nie je opodstatnená. Škót sa svojho niekdajšieho zamestnávateľa zastáva a hovorí, že nekonal o nič menej transparentne ako v minulosti jeho súperi.

Kauza „Horner“ sa pred približne dvoma týždňami uzavrela s tým, že k žiadnemu sexuálnemu obťažovaniu zo strany šéfa Red Bullu voči jednej zo zamestnankýň spoločnosti nedošlo. Veľká časť formulovej obce sa však so závermi vyšetrovania nestotožňuje, a to okrem iného aj preto, že  rakúsky celok si nepočínal pri objasňovaní kauzy dostatočne transparentne.

Zasahovanie do Hornerovho súkromia

David Coulthard na strane druhej hovorí, že konanie Red Bullu nebolo nijak neobvyklé a tých, ktorí pranierujú tím z Milton Keynes za nedostatok transparentnosti – predovšetkým Tota Wolffa a Zaka Browna – kritizuje za zbytočné prilievanie oleja do ohňa a za nerešpektovanie Hornerovho súkromia.

„Tí, ktorí poukazujú na údajnú netransparentnosť, iba prilievajú olej do ohňa,“ utrúsil Coulthard, ktorý je po skončení aktívnej kariéry v F1 ambasádorom Red Bullu. „Myslím si, že všetci máme právo na súkromie. Ak by mohol Red Bull povedať o prípade niečo viac, vedeli by sme o tom. Verejnosti by malo stačiť to, že sa celou vecou zaoberala nezávislá skupina vyšetrovateľov. Niektorí ľudia chcú však očividne vedieť viac.“

Dohoda Ferrari s FIA

Coulthard zároveň hovorí, že vyšetrovanie kauzy „Horner“ zo strany Red Bullu nebolo o nič menej transparentné ako tajuplná dohoda, ktorú uzavrelo Ferrari s riadiacim orgánom FIA po skončení sezóny 2019.

V kuloároch sa v tom čase šepkalo o tom, že Scuderia prišla na spôsob, ako prekročiť maximálny limit prietoku paliva do motora a získať tak značnú výkonnostnú výhodu. Súperi v rokoch 2018-2019 na nekalé počínanie Ferrari viackrát upozorňovali, no žiadnej z konkurenčných stajní sa nepodarilo priniesť rukolapný dôkaz.

Ferrari klapla po prstoch až Medzinárodná automobilová federácia, ktorá uzavrela s Talianmi po skončení sezóny 2019 tajuplnú dohodu. Čo presne bolo jej obsahom nevedno, no isté je jedno: Scuderia si následne výkonnostne značne pohoršila.

„V minulosti, keď nebola ešte F1 taká populárna, došlo hneď k niekoľkým situáciám, ktoré neboli transparentné,“ poznamenal Coulthard. „Napríklad také Ferrari uzavrelo s FIA dohodu o niečom, čo súviselo s prietokom paliva v ich motore. Dodnes nevieme, čo bolo obsahom tejto dohody, no akonáhle došlo k jej podpisu, Ferrari prestalo vyhrávať,“ dodal víťaz dovedna trinástich veľkých cien.