logo F1online.sk

Wolff nežiada o zmenu pravidiel, nechce “spadnúť do rovnakej pasce” ako Horner

Lewis Hamilton, George Russell a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Formula 1 vo svojej histórii zažila množstvo období dominancie, no žiadne z nich sa nevyrovná súčasnému kraľovaniu Maxa Verstappena a Red Bullu. Toto Wolff i napriek tomu odmieta lobovať u FIA za zmenu pravidiel tak, ako to podľa jeho slov v minulosti robil samotný Christian Horner.

Je prirodzené, že každý šéf tímu obhajuje záujmy vlastnej stajne. Ak sa teda obdobie dominancie začne príliš naťahovať, prakticky vždy začne silnieť aj odpor z radov konkurencie. Nebolo to inak ani po rokoch víťazenia Michaela Schumachera, Sebastiana Vettela a Lewisa Hamiltona s Mercedesom.

Toto Wolff sa však v médiách vždy pýši tým, že je veľkým zástancom meritokracie, a jeho postoj zostáva nezmenený. Zostáva mu verný aj pred VC Austrálie, na ktorej môže Max Verstappen už druhýkrát po sebe zopakovať niečo, čo sa žiadnemu inému pilotovi v histórii nepodarilo ani raz: Vyhrať desať pretekov v rade.

“Nechcem spadnúť do rovnakej pasce, do ktorej spadol môj kolega, šéf tímu odvedľa, ktorý v roku 2014 alebo 2015 hovoril, že by sme mali zmeniť pravidlá, pretože dominancia je príliš veľká,” vysvetlil svoj postoj Toto Wolff, ktorý narážal na slová Christiana Hornera.

Bol to práve Christian Horner, kto na jar v roku 2015 označil dominanciu Mercedesu za “nezdravú”, “nezaujímavú” či ju počastoval slovom “procesia”. “Je takáto situácia zdravá? FIA má v rámci svojich pravidiel mechanizmus vyrovnávania (výkonnosti) a naň sa treba pozrieť.”

Formula 1 výraznejšie zmenila pravidlá v roku 2017, keď došlo k rozšíreniu monopostov, pneumatík, predných krídel, zmene aerodynamiky či zrušeniu žetónového systému pri vývoji motorov. Nič z toho nezastavilo Mercedes v zbieraní majstrovských titulov.

Toto Wolff sa mieni zdržať vyjadrení, v ktorých by žiadal FIA o zásah. Namiesto toho len vyzdvihol kvalitu súpera. “Myslím si, že za posledné dva roky odviedli najlepšiu prácu zo všetkých tímov. Treba vyjadriť uznanie tým, ktorí si ho zaslúžia.”

“Doslova miznú v diaľke, ako si zmyslia, a nikto nie je nablízku,” pokračoval šéf Mercedesu. “Dnes je tu Ferrari, trochu Leclerc a keby tu bol Sainz, boli by na trati druhým najlepším tímom. Za nimi však nie sú veľké výkonnostné rozdiely.”

“Len oni sú skrátka v inej lige. Náš šport je však športom úprimnosti. Odmenený je najlepší výkon stroja a človeka,” vysvetlil význam slova meritokracia Wolff.

Súvisiace články