logo F1online.sk

Massa žiada 75 miliónov eur, odvoláva sa na ušlé príjmy

Felipe Massa
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Po mesiacoch čakania sa Felipe Massa rozhodol splniť to, čo sľúbil. Brazílsky jazdec v pondelok podal žalobu na FIA, Formulu 1 a Bernieho Ecclestonea za to, ako pristúpili ku kauze Crashgate. Žiada odškodné vo výške 75 miliónov eur s odvolaním sa na ušlý zisk.

Veľká cena Singapuru je jednou z najväčších škvŕn na rúchu Formuly 1. O jej umelecké stvárnenie sa postaral vtedajší Renault na čele s Flaviom Briatorem a Nelsinhom Piquetom, ktorý na príkaz svojho tímu úmyselne havaroval, aby pomohol kolegovi Fernandovi Alonsovi k víťazstvu.

Felipe Massa verí, že tento moment ho pripravil o titul majstra sveta, no až do minulého roka s tým musel žiť. Potom sa však Bernie Ecclestone preriekol a priznal, že o celej veci sa vedelo, a tak právoplatným šampiónom sa mal po správnosti stať práve pilot Ferrari.

Massa sa rozhodol zakročiť a v priebehu minulého roka vyzval FIA a Formulu 1 na prešetrenie celého incidentu. Rodák zo Sao Paula sa vtedy ešte usiloval o to, aby mu bol udelený titul majstra sveta, no tohto cieľa sa už vzdal.

Podľa Autosportu sa totiž v dokumentoch, ktoré boli predložené súdu, vôbec nespomína odňatie Hamiltonovho prvého titulu či jeho udelenie Felipemu Massovi. “Namiesto toho ide len o škody, ktoré boli Massovi spôsobené v dôsledku konania FIA a F1, ktoré bolo podľa neho nesprávne.”

Brazílčan mal podľa žaloby prísť o dva milióny eur na bonusoch, ktoré by mu boli vyplatené za získanie titulu majstra sveta. Okrem toho však Massov tím odhadol aj ďalšie straty: V nasledujúcich deviatich sezónach by si v prípade zisku titulu mohol vyjednať lukratívnejšie kontrakty s tímami, no zároveň by sa mu otvorili nové sponzorské možnosti.

“Massovci” tak pred započítaním úrokov dospeli k predbežnej sume 75 miliónov eur, ktorú však nakoniec ešte upresnia “dôkazy expertízy”.

Okrem finančného odškodenia Felipe Massa požaduje od FIA vyhlásenie, že porušila svoje vlastné pravidlá, keď podozrenia neprešetrila. FIA má zároveň priznať, že keby konala podľa svojich pravidiel a výsledky pretekov anulovala, prípadne ich inak upravila, tak by sa stal právoplatným majstrom sveta. Aj keď teda nebude mať oficiálny titul, bude mať aspoň potvrdenie, že mal byť jeho.

K žalobe sa už vyjadril aj jeden zo žalovaných. Bernie Ecclestone si myslí, že Massa koná správne, ak sa snaží domôcť sa svojich práv. “Keby sa ma na to spýtal, povedal by som mu, že súdiť sa je rozhodne správna vec. Nech anglický súd rozhodne, čo je správne a čo nie.”

“K výsledku sa však neviem vyjadriť, ani k tomu, čo bude nasledovať. To asi nevie nikto. Z jeho pohľadu je však lepšie, ak verdikt vynesie britský súd. To mu viac pomôže,” odkázal bývalý šéf efjednotky pre agentúru PA.