logo F1online.sk

Po Hornerovej asistentke môže byť suspendovaný aj Helmut Marko

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2024

Christian Horner urobil v posledných dňoch všetko pre to, aby sa na jeho „kauzičku“ zabudlo a svet Formuly 1 sa sústredil výhradne na dianie na trati. To sa však zrejme nestane hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade sa nám na trati nedeje veľa zaujímavého, ale hlavne nič nenasvedčuje tomu, že v Red Bulle konečne zavládne očakávaný pokoj.

Helmut Marko je ďalší na rane? V priebehu saudskoarabského víkendu informovala britská televízia BBC, že Red Bull suspendoval asistentku Christiana Hornera, ktorá ho mala obviniť z nevhodného správania a spustiť celú túto kauzu. Samotný tím, verný svojmu najnovšiemu statusu najmenej transparentného celku na rošte, túto záležitosť komentoval tým, že sa nebude vyjadrovať k interným záležitostiam zamestnancov.

Christian Horner v Džidde opäť usilovne odmietal všetky obvinenia a snažil sa verejnosť presvedčiť, aby hodila februárovú kauzu za hlavu a venovala sa výhradne aktivite na trati. To sa však celkom určite nestane, keďže poradca Red Bullu Helmut Marko povedal v Džidde rakúskemu ORF, že existuje „teoretická možnosť“, že bude taktiež suspendovaný. Neuviedol už, či ho suspenduje pretekársky tím alebo materská spoločnosť v Salzburgu.

Marko zároveň povedal, že nemôže s istotou potvrdiť, či sa objaví na najbližšej Veľkej cene Austrálie. Niektorí k jeho slovám už pridali, že by mohol úplne opustiť Red Bull. „Ako by som vám to povedal… Ťažko sa to vysvetľuje, ale ja nakoniec rozhodnem, čo budem robiť,“ citujú Marka motoristické médiá.

Na otázku, či bude suspendovaný, odpovedal: „Teoretická šanca tu je.“ Aj keď povedal, že „on rozhodne“, čo bude ďalej, Helmut odmietol odpovedať na otázku, či ide o jeho vlastné rozhodnutie, alebo rozhodnutie Red Bullu. „Je to veľmi zložitá otázka. A znovu opakujem, chceme mať v tíme pokoj. Bude to náročná sezóna s 24 veľkými cenami a presne na to sa musíme sústrediť,“ vyhol sa priamej odpovedi Marko.

Zaujímavé informácie však k tomuto priniesol magazín Autosport, ktorý citujúc vlastné zdroje hovorí, že poradcovi Red Bullu hrozí disciplinárne konanie a bolo proti jeho osobe zahájené interné vyšetrovanie. „Autosport sa dozvedel, že Marko je predmetom vyšetrovania spoločnosti Red Bull v súvislosti s rôznymi únikmi informácií do médií, ku ktorým došlo, keď vyšlo najavo, že výrobca energetických nápojov preveruje správanie Hornera,“ napísal britský magazín.

„Vyšetrovanie naďalej prebieha a zatiaľ neboli prijaté žiadne závery, či Marko porušil nejaké protokoly, alebo nie. Ak sa však zistí, že je vinný zo zverejnenia dôverných informácií médiám, mohol by čeliť disciplinárnemu konaniu,“ uviedol Autosport.

Pridal sa už aj notoricky známy holandský novinár Erik van Haren, podľa ktorého nariadilo Markovi samotné najvyššie vedenie rakúskej spoločnosti, aby sa zdržal komunikácie s médiami, ktoré môže byť najnovšie vnímané ako „podrývanie autority“. Red Bull vraj okrem toho spustil interné vyšetrovanie s cieľom zistiť, kto stojí za únikmi informácií.

Súvisiace články