logo F1online.sk

Horner chce škandál uzavrieť. Mrzí ho však, ako jeho protivníci “využili” kauzu

Christian Horner a Geri Halliwellová
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 3. 2024

Príbeh okolo vyšetrovania Christiana Hornera začal písať ďalšiu kapitolu. Šéf Red Bullu verí, že táto už poslúži ako záverečný epilóg, po ktorom sa všetko vráti do normálu. Na tlačovej konferencii už totiž pôsobil iným dojmom ako v predchádzajúcich týždňoch; podľa novinárov je späť v plnej sile.

Viaceré zahraničné médiá vo štvrtok prišli s informáciou, že Red Bull suspendoval zamestnankyňu, ktorá sa sťažovala na správanie Christiana Hornera. Presný dôvod nepoznáme, no podľa zdrojov BBC Sport sa zachovala “nečestne”. Red Bull sa ani teraz k ničomu nevyjadril a hovorca sa odvolal na to, že celá vec je internou záležitosťou.

Pred mikrofóny však predstúpil Christian Horner. Šéf červených býkov nekomentoval priebeh vyšetrovania ani jeho obsah, no odkázal, že je načase za všetkým nakresliť hrubú čiaru. Vec je z pohľadu 50-ročného Brita uzavretá.

“Urobila sa z toho strašne veľká téma. Rôzne médiá mali pri tejto veci rôzne záujmy,” okomentoval priebeh vyšetrovania, z ktorého sa stala najmä mediálna kauza, Christian Horner. “Teraz je načase pod tým spraviť čiaru.”

Boss stajne z Milton Keynes odmietol poskytnúť viac informácií. “Nemôžem komentovať nič dôverné, čo je medzi zamestnancom a spoločnosťou, takže vám nič neviem poskytnúť.”

Na jednej strane sa Red Bull sám dostal do tejto pozície, keď o vyšetrovaní nepovedal prakticky nič. Horner však kontruje, že táto kritika nie je oprávnená, keďže aj iné spoločnosti by sa zachovali presne rovnako.

“Je to komplikovaný prípad, pretože rovnako ako v každej inej veľkej spoločnosti je nastavený proces podávania sťažností. Ten bude vyzerať v každej spoločnosti rovnako. Proces je dôverný medzi zamestnancami a spoločnosťou,” vysvetľuje Horner. “Aj keď by som o tom chcel hovoriť, z týchto podmienok dôvernosti nemôžem. Na to existuje dobrý dôvod.”

“Jediným dôvodom, prečo bol o túto tému taký záujem, sú úniky a koľko pozornosti tomu venovali médiá. V mnohých ohľadoch to bolo veľmi úmorné, hlavne pre moju rodinu, pretože všetka pozornosť sa orientovala len jedným smerom,” poznamenal najdlhšie slúžiaci šéf tímu v padoku.

Klub piraní robí to, čo vie najlepšie

Je možné, že sťažnosť zamestnankyne sa pokúsili využiť záujmové skupiny v rámci Red Bullu, ale podľa Christiana Hornera usilovne prilievali olej do ohňa aj súperi. Minulý týždeň sa napríklad na túto tému vyjadrili aj Toto Wolff a Zak Brown a žiadali F1 a FIA, aby “nastavila kompas” a celú vec poriadne prešetrila.

“Samozrejme, potom došlo k tomu, že ostatní sa to pokúsili využiť. Žiaľ, Formula 1 je konkurenčný biznis a niektoré strany sa pokúsili profitovať. Toto je tá neveľmi pekná strana celého priemyslu,” vyjadril sklamanie nad správaním “klubu piraní”.

Napokon podotkol: “Vždy dostanete isté lekcie, ale tento proces riadi samotná spoločnosť. Netýka sa to FIA, netýka sa to Formuly 1, je to vec medzi zamestnancom a spoločnosťou. V akejkoľvek inej veľkej spoločnosti by to vyzeralo rovnako.”

Hornera podržala rodina

Christian Horner nemá za sebou príjemné týždne, čo bolo evidentné aj na jeho vystupovaní. Prepieranie špinavej bielizne v médiách na ňom určite zanechalo stopy. Toho sa týkala aj ďalšia otázka reportérov: Aké škody spôsobilo vyšetrovanie a súcití aj so zamestnankyňou, ktorá podala sťažnosť?

“Bolo to veľmi ťažké obdobie. Som ženatý a mám tri deti. Takéto preniknutie do súkromia zasiahne aj vaše deti a vaše manželstvo sa ocitne pod drobnohľadom. Mám veľké šťastie, že mám krásnu rodinu, manželku, ktorá plne stojí za mnou — a ja som bol jediný človek, ktorý bol v tejto veci menovaný,” odpovedal na novinársku otázku Christian Horner. “Samozrejme, že to bolo náročné, veľmi namáhavé. Keď sú do veci zapletené aj deti, rodiny, rodičia, tak to nie je pekné.”

“Realita sa má tak, že bola podaná sťažnosť. Celá spoločnosť k tomu pristúpila s maximálnou profesionalitou — nie Red Bull Racing, ale majitelia Red Bullu GmbH najali nezávislého právnika kráľovskej súdnej rady, čo sú najuznávanejší právnici v krajine.”

“Preskúmal všetky fakty, vypočul všetkých zainteresovaných, pozrel všetko a dospel k záveru, že sťažnosť sa zamieta. Pokiaľ ide o mňa a Red Bull, ideme ďalej a pozeráme sa do budúcnosti,” pokračoval Horner. “Moja manželka mi poskytla fenomenálnu podporu, rovnako ako moja rodina. Už však stačilo obťažovania mojej rodiny. Musíme sa pohnúť vpred a koncentrovať sa na to, pre čo sme sem prišli. Tým sú preteky Formuly 1.”

Súvisiace články