logo F1online.sk

Pokojne a transparentne sme to vyriešili, povedal Ricciardo o nezhodách s Cunodom

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Keď jazdci bojujú o svoju pretekársku budúcnosť, môže to priniesť veľmi nepríjemné situácie. Aj keď málokto čakal nepríjemnosti medzi pilotmi stajne RB, pretekárska budúcnosť oboch môže byť ohrozená, čo prispieva k všeobecnému napätiu. Júki Cunoda aj Daniel Ricciardo sú pod nemalým tlakom a keď sa k tomu pridala tímová réžia, nasledovala na prvých pretekoch sezóny nervózna reakcia. Podľa slov Austrálčana však tím všetko zažehnal za zatvorenými dverami.

Júki Cunoda nebol vôbec spokojný s tým, že mu tím nariadil vypratať pole. Nielenže mu znemožnil útok na Kevina Magnussena, ale zároveň ho pripravil o interné víťazstvo v súboji s Ricciardom. Japonský mladík nebol veľmi spokojný a po pretekoch dvakrát veľmi výhražne prešiel popri tímovému kolegovi. Zostrené reakcie prišli aj pred mikrofónmi médií.

Po pár dňoch je vraj kríza zažehnaná. Podľa slov Ricciarda z toho dokonca tím vyšiel silnejší. „Áno, tie udalosti po pretekoch neboli ideálne. O dve hodiny neskôr, keď sme opúšťali tímovú poradu, však bol tím silnejší než napríklad v sobotu ráno.“

„Povedal by som, že taká situácia sa v pretekoch skrátka stáva. Piloti nikdy nemajú radi, keď sa aplikuje tímová réžia. Jazdec možno nereagoval okamžite, ale to sa nestalo prvýkrát. Myslím si však, že bolo dôležité o tom hovoriť, aj keď také veci ako v dojazdovom kole môžu mať väčšie dôsledky. Ale porozprávali sme sa o tom osobne, súkromne, za zatvorenými dverami, veľmi otvorene a transparentne. Presne to sme museli urobiť a v sobotu večer sme mali obaja pocit, že je to za nami,“ povedal Ricciardo spokojne.

Nemusí to však trvať dlho a podobná situácia sa môže zopakovať. Nemyslíme si, že tento rozhovor definitívne zažehnal všetky ďalšie potenciálne problémy. Daniel si pritom nespomína, že by mali s Júkim niekedy konflikt.

„Máme za sebou spolu len pár pretekov, ale myslím si, že vlani to bolo celkom hladké,“ povedal Ricciardo. „Hovorím to spôsobom, ako keby sme v tomto roku mali nejaké problémy, ale bola to len táto jedna maličkosť posledný víkend.“

„Keby sme to však neriešili, on dupol nohou a odišiel z okruhu, tak by ste mohli povedať, že je to problém. Myslím si však, že obaja sme boli viac ako ochotní si spolu sadnúť a jednoducho sa o tom porozprávať. To bolo podľa mňa dôležité,“ povedal Ricciardo.

V každom prípade to bol dobrý test pre nové vedenie stajne. Nový šéf Laurent Mekies a generálny riaditeľ Peter Bayer mali pred sebou prvý konflikt medzi svojimi jazdcami, o ktorom s nimi museli hovoriť. „Úprimne, aj ja som bol zvedavý, ako sa to bude riešiť,“ povedal Daniel.

„Je to jedna z tých situácií, keď sú jazdci tvrdohlaví. Niekedy je to tak, že pilot sa na to vykašle, odkráča preč a nechá šéfov, nech sa s tým vysporiadajú. Musím však povedať, že to prebiehalo veľmi pokojne a bez ukazovania prstom,“ priznal Ricciardo.

„Vedeli sme, že keď opustíme miestnosť, pôjdeme do Saudskej Arábie bez nejakého bolehlavu z celého toho incidentu. Samozrejme, vedel som, že sa nás na to budú pýtať, ale úprimne, od sobotňajšej noci sme o tom už viac nehovorili,“ dodal austrálsky pretekár.

Súvisiace články