logo F1online.sk

Prost: S Alonsom sa jednalo prekvapivo hladko, nehnal sa za peniazmi

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2020

O možnom návrate Fernanda Alonsa do Renaultu sa hovorilo niekoľko týždňov a nakoniec sa z neho stala realita. Dohodnúť sa s dvojnásobným majstrom sveta vraj bolo prekvapivo jednoduché, rokovania sa totižto nezasekli na peniazoch, ako sa to častokrát stane, vysvetlil Alain Prost.

Poradca francúzskeho tímu dohliadal na celý proces. Alonsa pozná a verí, že aj keď mu už ťahá na štyridsiatku, tak sa do Formuly 1 vracia so správnymi úmyslami. “Renault je jeho rodina,” vyslovil sa pre španielske noviny AS. “Ja som ešte nikdy nevidel také jednoduché vyjednávanie, mal motiváciu. Nemotivovali ho peniaze, ale tento projekt a návrat do Formuly 1. To si veľmi cením.”

Španielovo meno sa z Formuly 1 vytratilo po roku 2018. Z pohľadu áut sa toho za tie dva roky veľa nezmenilo, ale je otázne, ako rýchlo sa dokáže do toho Alonso zas dostať. “S jeho skúsenosťami bude potrebovať pár kôl, ale určite nie celý rok, aby sa adaptoval.”

“Možno v prvých pretekoch mu budeme musieť dopriať viac času, ale nie som si istý. Nerobím si starosti. Možno bude v pohode už od začiatku, možno už v úvode bude jazdiť najvyššiu ligu,” zamyslel sa štvornásobný šampión.

Alonso využíva posledné mesiace na to, aby sa čo najlepšie pripravil na druhú časť svojej kariéry. V Renaulte sa už udomácňuje a utužuje vzťahy s inžiniermi a ďalšími zamestnancami.

“Fernando je nášmu tímu a inžinierom veľmi blízky. Chodieva do Anglicka na simulátor a počas všetkých pretekov je v spojení s inžiniermi. Vie o všetkom. Rozdáva rady, keď môže, a v Španielsku už jazdil v našom aute. Na stretnutiach sa zúčastňuje spolu s Estebanom a Danielom. Máme tam všetkých troch jazdcov a dobre to funguje. Aj Daniel je spokojný,” prezrádza Prost.

Renault sa s Alonsom dohodol na dvojročnej zmluve, no je možné, že sa ich partnerstvo ešte predĺži. “To bude závisieť od dvoch faktorov; od jeho motivácie a výsledkov tímu. Ale je to niečo, o čom sme zatiaľ veľmi nepremýšľali, veď sme ešte ani nezačali,” pousmial sa Profesor.