logo F1online.sk

FIA a F1 otriasa nový škandál: Mohamed bin Sulajem mal ovplyvniť výsledky pretekov

Mohamed bin Sulajem
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Môžeme očakávať, že v roku 2024 sa bude najzaujímavejšie dianie vo Formule 1 odohrávať mimo pretekárskych okruhov. Po prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari a kontroverzie okolo obťažovania na pracovisku zo strany Christiana Hornera čelí škandálu aj Medzinárodná automobilová federácia. Asi neprekvapí, že opäť sa točí okolo kontroverzného prezidenta Mohameda bin Sulajema.

Britská televízia BBC priniesla na svetlo sveta ďalší škandál. „Prezident riadiaceho orgánu Mohamed bin Sulajem je vyšetrovaný pre údajné ovplyvňovanie výsledkov pretekov Formuly 1,“ uvádza BBC s odkazom na vlastné zdroje. Televízia ústami svojho reportéra Andrewa Bensona tvrdí, že mala vidieť správu pracovníka FIA, ktorá bola postúpená jej etickej komisii.

Sulajem podľa správy zasiahol na Veľkej cene Saudskej Arábie v roku 2023, keď bolo Fernandovi Alonsovi najprv odobraté tretie miesto a potom opätovne prinavrátené po zrušení trestu. „Informátor oznámil FIA, že Sulajem údajne zasiahol, aby zrušil penalizáciu udelenú Fernandovi Alonsovi na Veľkej cene Saudskej Arábie 2023,“ uviedla BBC.

Mohamed bin Sulajem na obvinenia zatiaľ nereagoval.

Informátor tvrdí, že prezident FIA zavolal šejkovi Abd Alláhovi bin Hamasovi bin Isovi al-Chaliffovi –viceprezidentovi FIA pre šport pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorý bol v Saudskej Arábii na pretekoch v rámci oficiálnych povinností – a dal mu jasne najavo, že si myslí, že Alonsov trest by mal byť zrušený. Španiel vtedy po pretekoch dostal dodatočný desaťsekundový trest za nesprávne si odpykanie päťsekundovej penalizácie. Tento znamenal, že Fernando prišiel o tretie miesto, ktoré mu však následne, vraj aj po intervencii zo strany prezidenta, bolo prinavrátené a došlo k úprave pravidiel.

Alonsov trest prišiel v dobe, keď FIA nezvládala situáciu okolo správneho umiestňovania pilotov v štartovacích boxoch. Možno si spomeniete, že na predchádzajúcich pretekoch v Bahrajne na to doplatil Esteban Ocon. Alonso vtedy podľa názoru komisárov nestál správne a dostal päťsekundový trest. Keď si ho počas zastávky chcel odpykať, opakované zábery ukázali, že zadný jackman sa svojím náradím dotýka monopostu, čo prvotne bolo považované za prácu na aute. Alonso tak dostal za nesprávne odpykanie si päťsekundového trestu rovno desaťsekundový trest.

Keď však komisári rozhodovali o treste druhýkrát, zmenili názor a uviedli, že zo znenia pravidiel a z diskusií s tímami nebolo úplne zrejmé, čo možno považovať za prácu na aute. Znenie pravidiel bolo následne zmenené, aby zabránilo rozličným výkladom.

„V správe pracovníka pre dodržiavanie pravidiel Paola Basarriho sa uvádza, že Sulajem ‚navádzal komisárov, aby zrušili svoje rozhodnutie o treste‘,“ uvádza BBC. Článok pre vysvetlenie uvádza, že v správe sa objavilo slovo „pretended“ a slovíčko „pretendere“ v Bassarriho rodnej taliančine znamená „požadovať“ alebo „očakávať“.

„Okrem toho BBC Sport overil tieto informácie u niekoľkých vysokopostavených osôb na najvyšších úrovniach v F1 a v kruhoch FIA. Nikto z nich nechcel hovoriť na záznam, ale všetci uviedli, že majú rovnaké informácie,“ uviedla britská televízia.

Ak je to pravda, tak je zrejmé, že Sulajem hrubo prekročil svoje kompetencie prezidenta FIA. Správa etickej komisie by podľa BBC mohla byť na svete o štyri až šesť týždňov.

Súvisiace články