logo F1online.sk

Aston Martin prekvapil v kvalifikácii. V pretekoch sa všetko vrátilo do normálu, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Prvá veľká cena novej sezóny bola už tradične o zisťovaní úrovní výkonnosti jednotlivých tímov. Pole je pomerne vyrovnané – s výnimkou Maxa Verstappena na čele – a zároveň zvláštne zoradené. Päť najlepších tímov má výkonnostnú prevahu, ale Aston Martin je z nich najslabší. Aspoň toľko sme sa naučili na úvodných pretekoch sezóny.

Lance Stroll sa po úvodnej kolízii a prepade na chvost poľa dokázal vrátiť na body. Jeho stíhacia jazda potvrdila, že monopost AMR24 je po výkonnostnej stránke lepší než RB, Haas, Sauber, Williams a Alpine. Fernando Alonso naproti tomu po štarte zo šiestej priečky spadol na deviatu, pričom sa pred neho dostali piloti McLarenu aj Lewis Hamilton.

Aston Martin sa v pomyselnom rebríčku tímov zaradil na piate miesto. „V pretekoch sme neboli takí rýchli ako v kvalifikácii, keď sa mi podarilo výnimočné kolo. Dostalo nás to na nerealistické šieste miesto, čo nebola naša pozícia. Momentálne sme piaty najlepší tím za Red Bullom, Ferrari, Mercedesom a McLarenom. Je to viac-menej rovnaké ako v Abú Zabí, čo znamená, že sme si udržali našu pozíciu,“ povedal po skončení bahrajnských pretekov Fernando Alonso pre F1 TV.

Aston Martin teda deviate a desiate miesto neprekvapilo. Tento výsledok predikovali aj simulácie stajne. Videli sme to aj na pretekových simuláciách na predsezónnych testoch a vo voľných tréningoch. Tím má jasnú prevahu nad súpermi za sebou, ale tiež nezanedbateľnú stratu na najlepších pred sebou. Potvrdili to aj výsledky sobotných pretekov.

„Všetko bolo presne také, ako sme očakávali,“ povedal Alonso. „Naše simulácie hovorili, že sa pohybujeme okolo deviateho miesta bez možnosti vyzvať chlapcov pred nami, keďže prvé štyri tímy sú príliš ďaleko, ale zase s komfortným náskokom na tých za nami. McLaren skončil predo mnou s 18-sekundovým náskokom a Sauber so stratou 28 sekúnd za mnou. Ocitli sme sa teda v území nikoho.“

„Určite nám chýba tempo a myslím si, že potrebujeme preštudovať kvalifikačné kolo, aby sme zistili, prečo sme vlastne boli takí rýchli. Povedal by som, že preteky boli návratom do normálu a kvalifikačné kolo bola výnimka,“ skonštatoval Alonso.

„Nemali sme žiadnu šancu bojovať s chlapcami vpredu, takže sme čakali veľa kôl a len dúfali v safety car. Keď nás predbehli, prišli sme aj o túto možnosť, takže to bol čas na zastávku v boxoch,“ dodal dvojnásobný majster sveta.

Súvisiace články