logo F1online.sk

Mintzlaff chcel už 2. februára zverejniť tlačové vyhlásenie s textom: Christian Horner odchádza

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 3. 2024

Christian Horner naďalej zostáva na pozícii šéfa Red Bullu Racing. Krk mu zatiaľ nezlomilo ani vyšetrovanie kauzy, ani zverejnenie súkromnej komunikácie a ako sa ukazuje, ani Oliver Mintzlaff, ktorý mal už na začiatku februára pripravenú tlačovú správu o odchode šéfa pretekárskej stajne.

S informáciou prišiel magazín BusinessF1, ktorý na sedemnástich stranách marcového vydania podrobne mapuje kauzu Christiana Hornera. Dozvedáme sa na nich všetko, čo už vieme, ale aj niečo viac. Vôbec prvýkrát verejne zaznieva meno obete, ktorá sa mala počas súťažného víkendu zrútiť a v slzách prezradila svojim kolegom, aký je Christian Horner v skutočnosti.

Mnohé ďalšie detaily príbehu, ktorý Hornera vôbec nevykresľuje v dobrom svetle, sa v tejto chvíli nedajú overiť a môžeme sa spoliehať len na správy zahraničných zdrojov. Napríklad portál motorsport-total.com píše, že podľa jeho informácií sedí postup Red Bullu pri riešení sťažnosti podanej na Hornera, ktorý viedol k pokusu zosadiť šéfa Red Bullu zo svojej stoličky.

K podaniu sťažnosti malo dôjsť už po skončení uplynulej sezóny. Dotknutá zamestnankyňa odovzdala všetky dôkazy personálnemu oddeleniu v centrále Red Bullu vo Fuschli. Podľa štandardného postupu by mala kontaktovať personálne oddelenie v Milton Keynes, no posunutím celej veci na vyššiu úroveň došlo k zvýšeniu pravdepodobnosti, že dokumenty budú posúdené nestranne.

Skúmanie trvalo deväť týždňov, po ktorých uplynutí bol už Oliver Mintzlaff presvedčený o tom, že Horner musí odísť, vyplýva z uvedeného článku.

Len jeden deň po oznámení Lewisovho Hamiltonovho prestupu do Ferrari preto PR oddelenie spísalo zámerne veľmi krátke tlačové stanovisko a pripravilo ho na zverejnenie: “Red Bull GmbH potvrdzuje, že Christian Horner s okamžitou platnosťou odchádza z Red Bullu Racing. Red Bull GmbH sa k veci nebude ďalej vyjadrovať.”

Christianovi Hornerovi bola ukázaná cesta von z tohto škandálu, no aspoň pred svetom by si zachoval svoju tvár, aj keď mnohí insideri už o jeho správaní vedeli dlhšie. Novinárov by istote zaujímal dôvod odchodu, čo by sa dalo vybaviť veľmi jednoducho: Zdravotné problémy.

Horner sa však nikam nechystal. Red Bull postavil na vlastné nohy; na svoje fungovanie už nepotreboval peniaze od materskej spoločnosti, navyše po smrti Dietricha Mateschitza prakticky nemal šéfa. Zmenil sa vraj aj prístup k jeho kolegom Helmutovi Markovi a Adrianovi Neweymu, s ktorými kedysi tvoril nerozlučnú trojicu. Horner sa zmenil a zistil, ako chutí moc.

“Bola to nerozlučná trojka, ale Horner sa od ostatných začal vzďaľovať a pripisovať si zásluhy na všetkom, čo sa udialo v Red Bulle Racing. Krátko pred svojimi 50. narodeninami sa cítil byť všemocný,” píše BusinessF1. Prečo by sa teda mal vzdať svojho projektu?

Len pár minút predtým, ako malo toto vyhlásenie uzrieť svetlo sveta, sa ozvali právnici Christiana Hornera a Mintzlaffov plán zastavili. Opierali sa o klauzulu v Hornerovej zmluve, ktorá mu ešte pred ukončením jeho kontraktu dávala právo na nezávislé vyšetrenie sporného prípadu.

Mintzlaff nechcel riskovať, že Hornerovi právnici súdnym príkazom dosiahnu svoje a všetko zmrazia na neurčito. Výkonný riaditeľ Red Bullu mal byť aj tak presvedčený, že nezávislé vyšetrovanie potrvá najviac dva týždne a nemôže dopadnúť inak ako odsúdením Hornerovho konania.

“Celá vec sa ťahala už deväť týždňov,” stojí v reportáži. “Mintzlaff zhodnotil, že dva týždne už nič nezavážia. Bol si istý tým, že arbiter rozhodne v Hornerov neprospech, keďže dôkazy boli jasne proti nemu. Mintzlaff veril, že nie je možné, aby Red Bull GmbH nechal Hornera v službe po tom, čo uvidia a čo sa dočítajú. V skrytosti bol zdesený z Hornerovho správania.”

Horner zatiaľ pokračoval vo svojej práci, akoby sa nič nestalo. Red Bullu sa ho nepodarilo ani dočasne pozbaviť funkcie na obdobie, kým prebiehalo vyšetrovanie. Táto skutočnosť mala nahnevať jedného z insiderov, ktorý následne poskytol všetky informácie De Telegraafu.

Potom sa však začali angažovať thajskí väčšinoví majitelia a nad Hornerom zodvihli svoju ochrannú ruku. Následné vyšetrovanie trvalo až do predposledného februárového dňa, keď sme sa dozvedeli jeho výsledky: Sťažnosť voči Christianovi Hornerovi bola zamietnutá.

Súvisiace články