logo F1online.sk

Sulajem žiadal Verstappena, aby verejne vyslovil podporu Hornerovi. Ten to zatiaľ neurobil

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Hovorte tomu špekulácie, ale ani tentoraz sa médiá neprerátali a pri informovaní o kauze Christiana Hornera hrali kľúčovú rolu. Samozrejme, v podstate len vykonávali „špinavú robotu“ v politických ťahaniciach, ale bez ich prispenia by sa verejnosť nedozvedela absolútne nič. Nemôžeme sa sťažovať, keď sa niečo nepodarí ututlať.

Holandské médiá a novinár Erik van Haren ako prví informovali o kauze Christiana Hornera, čo napríklad Christian Nimmervoll z nemeckého portálu Motorsport-Total.com považoval za veľmi podozrivé. Keď však po Veľkej cene Bahrajnu prehovoril Jos Verstappen, začalo byť nad slnko jasné, odkiaľ fúka vietor.

„Dokým bude na svojej pozícii, tak v tíme bude napätie. Tímu hrozí, že bude rozobratý zvnútra. Takto to nemôže pokračovať, tento tím exploduje. On sa hrá na obeť, pritom je to on, kto spôsobuje problémy,“ vyhlásil Jos Verstappen pre britské médiá. Takéto vyjadrenie sa rovná otvorenému vyhláseniu vojny.

Do hry pritom vstúpili aj FIA a Formula 1. Obe organizácie v priebehu vyšetrovania apelovali na Red Bull, aby všetko prebehlo transparentne. Firma sa však celú kauzu pokúsila ukážkovo ututlať, keď 150-stranový vyšetrovací spis opečiatkovala ako „prísne tajné“. Prezident FIA Mohamed bin Sulajem a prezident Formuly 1 Stefano Domenicali sa mali každý stretnúť v Bahrajne s Hornerom medzi štyrmi očami, ale zatiaľ nevieme, čo z toho vyplynie.

Inkriminovaný holandský Telegraaf a jeho dobre známy reportér Erik van Haren však z bahrajnského víkendu priniesli jeden postreh. „V nedeľu denník Telegraaf informoval, že prezident riadiaceho orgánu Mohamed bin Sulajem požiadal Maxa Verstappena, aby verejne podporil Hornera. BBC Sport túto správu nezávisle overil,“ uviedla britská televízia.

„Počin bin Sulajema prišiel po tom, čo Max Verstappen poskytol Hornerovi len kvalifikovanú podporu, keď sa ho v sobotu pred Veľkou cenou Bahrajnu štyrikrát opýtali, či mu plne dôveruje,“ uviedla BBC.

A skutočne, keď si rozoberieme slová holandského pretekára, ktorého sa na kauzu jeho šéfa pýtali už nespočetnekrát, nikdy otvorene nevyhlásil, že Horner určite neurobil nič zlé a stopercentne podporuje jeho zotrvanie v kresle šéfa pretekárskeho tímu Red Bullu.

Verstappena sa najprv opýtali, či je presvedčený, že Horner je aj naďalej tou správnou osobou na čele Red Bull Racing. „Pokiaľ ide o mňa, a vidím to aj u mechanikov a inžinierov, tak sa v priebehu víkendu plne sústredím len na auto a výkon. Tak by to podľa mňa malo byť a budeme v tom pokračovať, pretože toto nie je naša vec. Nijako zvlášť sa tým nezaoberáme,“ vyhlásil Max.

„Sme tu a sme platení za to, aby sme si robili svoju prácu. Presne to aj robíme a presne to aj milujeme robiť. Práve na to sa sústredíme,“ dodal Max.

Napohľad to vyzerá, že Max sa len snaží dištancovať od politických hier, ale pokojne tiež môže hrať „mŕtveho chrobáka“ a zákaz politikárčenia je preňho dobrou zámienkou, prečo nevysloviť podporu svojmu šéfovi. Po neskoršom vyhlásení jeho otca však už Verstappen mladší len ťažko môže niekoho presvedčiť, že proti Hornerovi nič nemá.

Novinári sa však v priebehu víkendu nedali a položili Verstappenovi ťažšiu otázku, či plne dôveruje Hornerovmu vedeniu. Max odpovedal: „Počujte, keď sa pozriem na to, ako Christian funguje v tíme, tak bol neuveriteľným šéfom. Takže určite, z pohľadu na výkonnosť, ho nemôžete spochybňovať. Práve na to sa pozerám.“

„S Christianom sa veľa rozprávam, takisto aj tu v Bahrajne. Je plne oddaný tímu. Aj on sem prišiel, aby sa zaoberal výkonom. Samozrejme, asi je trochu rozptýlený. Ale ako som už povedal, sústredíme sa len na výkonnostnú stránku veci a všetci spoločne pracujeme,“ povedal Verstappen.

Mimochodom, nič ako stopercentná podpora a obhajoba jeho zotrvania na čele pretekárskeho tímu nevyšla ani z úst Helmuta Marka. Ten novinárov odbil s tým, že do celej veci nebol nijako zapojený a netuší, k akým záverom dospelo vyšetrovanie.

Súvisiace články