logo F1online.sk

Po 12 mesiacoch vývoja dosiahol Alpine podobný čas. Čakal som to, hovorí posledný Gasly

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Úvodná kvalifikácia sezóny priniesla jednu neuveriteľnú skutočnosť. Najrýchlejší čas tímu Alpine v tretej časti kvalifikácie na Veľkú cenu Bahrajnu v roku 2023 bol takmer identický ako čas Pierra Gaslyho v Q1 v roku 2024. Esteban Ocon bol o niečo rýchlejší, ale to Alpine, ktorý v sobotu odštartuje z posledného radu, určite neuteší.

Najväčším outsiderom tejto sezóny mal byť jednoznačne tím Haas. Ako však prebehli intenzívne testy a odborníci sa ponorili do dát z Bahrajnu, Alpine vychádzal z analýz veľmi zle. Francúzsky tím pôsobí na prvej veľkej cene dosť rezignovane a dokonca aj piloti na stredajšej tlačovke priznali, že môžu skončiť poslední.

Časy, ktoré Pierre Gasly a Esteban Ocon zajazdili v tohtoročnej bahrajnskej kvalifikácii, boli v skutočnosti porovnateľné s tými minuloročnými. Aj keď porovnávať časy z vlaňajšej Q3 s tohtoročnou Q1 nie je úplne fér, pre Alpine to znamená obrovské sklamanie. Čo je však najhoršie, v tíme to viac-menej aj očakávali.

„Vedeli sme, že to bude ťažké; tušili sme, že to príde,“ povedal po skončení kvalifikácie posledný Pierre Gasly. „Nie je to prekvapenie, ale zároveň sme to neurobili ideálne, pretože sme dnes neodviedli najlepšiu možnú prácu. Na trať sme vyšli ako poslední a dochádzal nám čas. Musel som sa pretekať s Checom, aby som to stihol.“

„Prípravné kolo teda bolo hrozné, takže ten posledný pokus bol dosť skompromitovaný. Mám pocit, že sme mali šancu na postup do Q2, čo by beztak nebolo skvelé, ale stále lepšie než takýto výsledok. Vieme, že máme pred sebou veľa práce. Je to nové auto a nepodáva výkony, aké by sme chceli. Celý tím pracuje nesmierne tvrdo, aby zlepšil súčasnú situáciu, ale zároveň musíme zostať trpezliví a počkať na vylepšenia,“ skonštatoval Gasly.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon mal o niečo viac šťastia, ale oveľa vyššie sa nedostal. Na postup mu chýbalo asi pätnásť stotín sekundy, čo sa nezdá veľa, ale v súčasnej realite Formuly 1, keď je pole nesmierne vyrovnané, to nie je ani málo. Francúzsky pretekár sa však vo všeobecnej beznádeji pokúšal svoj tím motivovať.

„Bohužiaľ, nemyslím si, že to bolo prekvapenie. Pri pohľade na testy sme mali určité indície. Aj keď nikdy nemáte istotu, dnes sme videli realitu. Presne takto na tom sme,“ povedal úprimne po skončení kvalifikácie Ocon.

„Ako som však povedal do vysielačky, tomuto tímu verím. Pred pár rokmi to bol majstrovský tím a všetky jeho myšlienky vznikli na rovnakých miestach v Enstone a Viry. Dá sa to, ale musíme zostať jednotní a motivovaní. Je dôležité, aby sme ťahali za jeden koniec povrazu. Musíme napredovať, inak nás čaká dlhý rok,“ povedal Esteban.