logo F1online.sk

Alonso chce nájsť viac rýchlosti: Pred dvanástimi mesiacmi sme na tom boli lepšie

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Začala už vysychať studnica nápadov, ktorú po svojom príchode z Red Bullu naplnil Dan Fallows? Aston Martin sa síce v druhom bahrajnskom tréningu ocitol veľmi vysoko, no podľa Fernanda Alonsa nejde o skutočný obraz reality. Monopost AMR24 je na tom horšie ako jeho predchodca.

Britská stajňa vlani prekvapila všetkých, keď postavila monopost podobný Red Bullu a v úvode sezóny zbierala jedno pódium za druhým. Čerpať z insiderských informácií červených býkov sa však nedá donekonečna. Aston Martin tak v priebehu minulej sezóny začal výkonnostne odpadávať. Zdá sa, že ani tento rok nespraví dieru do sveta.

Auto sa podľa Fernanda Alonsa síce správa dobre, ale chýba mu rýchlosť. Túto realitu začala stajňa spoznávať pred týždňom, ale aj vo štvrtok počas úvodných dvoch tréningov. Ten prvý obetovala v záujme šetrenia pneumatík.

“Cítil som sa OK. Nepoznáme programy ostatných, ideme len podľa toho svojho. Z predsezónnych testov už celkom dobre poznáme pneumatiky, takže sme prvý tréning trochu obetovali, aby sme si vyskúšali aj stredne tvrdú zmes,” prezradil Fernando Alonso dôvod, prečo v prvom tréning jazdil len na mediumkách. “Trochu viac sme sa koncentrovali na výkon.”

“V druhom tréningu sme mali dve sady mäkkých gúm a myslím si, že sme sa o aute aj niečo naučili. Spravili sme pár zmien v nastaveniach a s výsledkom sme spokojní. Uvidíme zajtra, keď v kvalifikácii dáme všetko dokopy,” pokračoval rodák z Astúrie.

Dočkáme sa v piatok a v sobotu bitky Aston Martinu s Ferrari, Mercedesom alebo McLarenom? “Ťažko z toho niečo vyčítať. Určite ma trochu prekvapilo, že sme sa ocitli tak vysoko vo výsledkoch, no tieto veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť, ak sa líšili objemy paliva. Som pokojný a tešia ma zmeny v nastaveniach, ktoré sme dnes spravili.”

Niečo však Španiela predsa len trápi. “Myslím si, že budeme musieť nájsť viac výkonu. Pred dvanástimi mesiacmi sme tu v Bahrajne boli v lepšej pozícii,” pripomenul raketový štart do sezóny 2023. “Uvidíme. Som šťastný, pred prvou kvalifikáciou som pozitívne naladený a myslím na túto veľmi dlhú sezónu. Musíme vykročiť správnou nohou, no nie je to len o Bahrajne. Treba sa pozerať aj na ďalšie podujatie.”

Súvisiace články