logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo chce byť o rok v Red Bulle: Je to môj cieľ

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Daniel Ricciardo začína prvú kompletnú sezónu po svojej krátkej odmlke. Vstupuje do nej s cieľom umiestniť sa čo najvyššie, no čo je pre fanúšikov a divákov ešte podstatnejšie, aj s ambíciou nahradiť v Red Bulle Sergia Péreza.

Kontrakt mexického pretekára sa chýli ku koncu. Ak sa mu nepodarí presvedčiť vedenie stajne o tom, že predĺžiť ho bude v záujme všetkých strán, Red Bull bude hľadať náhradu. O uchádzačov istotne nebude mať núdzu, aj keď každý si uvedomuje, že vedľa Maxa Verstappena to bude skúška plameňom pekelným.

Z prvého radu v pomyselných pretekoch o kokpit RB21 vyštartujú Daniel Ricciardo a Júki Cunoda, ktorí spolu vychádzajú dobre. Nič by na tom nemala zmeniť ani túžba oboch uspieť. “Myslím si, že pre nás oboch je dobré, ak to máme ako cieľ, je to prirodzené,” hovorí Austrálčan. “Je fajn, ak je to niekde vo vašej hlave.”

“Pozitívne je, že to z nás vytiahne to najlepšie. Azda budeme jeden druhého bičovať k lepším výkonom,” teší sa na internú rivalitu víťaz ôsmich veľkých cien. “Budem však prichádzať na štartový rošt a myslieť na to, že ak odjazdím dobré preteky, získam tú sedačku? Nie. Je to môj cieľ, ale nie vec, na ktorú sa maximálne koncentrujem.”

Ricciardo má zatiaľ lepšie rozdané karty ako vlani. Nebude totiž naskakovať do “rozbehnutého vlaku” uprostred sezóny či po zranení. Pred blížiacimi sa veľkými cenami sa cíti byť oveľa lepšie pripravený, keďže “nedá sa to oklamať, len tak v polovici sezóny naskočiť do auta a myslieť si, že pôjdete na 100 percent”.

Po niekoľkých mesiacoch mimo Formuly 1 však získal iný pohľad na svoju kariéru. Tvrdí, že v týchto chvíľach sa celý jeho život neupriamuje na sedačku v Red Bulle. “Do sezóny vstupujem s vedomím, že aj keď som sa rýchlo vrátil, rýchlo o to môžem prísť. Už som dostal otázku, ako vnímam, že sa budem snažiť získať si späť miesto v Red Bulle. Odmietam sa však pozerať tak ďaleko.”

“Na začiatku sezóny nás čaká práca. Je tak trochu šialené myslieť na veci, ktoré prídu až po tomto týždni,” vysvetľuje svoje nastavenie Ricciardo. “Myslím si, že čas ‘na tribúne’ a strata miesta mi poskytla novú perspektívu, aby som nepredbiehal, do ničoho nespadol príliš hlboko. S týmto nastavením dokážem tomu v daný deň dať všetko a príliš sa nerozptyľovať.”

Súvisiace články

Diskusia