logo F1online.skF1online.sk

Tak predsa? „RB“ je skratka pre Racing Bulls, priznal Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 2. 2024

Sesterský tím Red Bullu sa pred začiatkom ročníka 2024 rozhodol už po niekoľkýkrát premenovať. Z celku, ktorý bol v minulosti známy ako Toro Rosso a AlphaTauri, sa stalo RB, ktorého názov mal byť podľa mnohých odborníkov skratkou pre Racing Bulls. Vedenie tímu sa však voči týmto informáciám ohradilo a uviedlo, že označenie RB žiadny väčší význam nemá a je iba akýmsi odkazom na materský Red Bull – čo asi nebola celkom pravda. Výkonný riaditeľ stajne Peter Bayer totiž v najnovšom rozhovore na plné ústa utrúsil, že celok z Faenzy je nič iné, ako Racing Bulls.

Visa Cash App RB – tak znie celý názov „béčka“ Red Bullu, ktorý dáva vyniknúť sponzorom, ale skutočné označenie tímu v ňom absentuje. Tým totiž nie je RB – ako sme si donedávna mysleli -, ale ako priznal Peter Bayer, Racing Bulls.

„Mysleli sme si, že nový názov vyvolá v radoch fanúšikov zmätok, ale rýchlo ho pochopili,“ nechal sa počuť Bayer, ktorého slová cituje PlanetF1.com. „Veľa najmä mladých ľudí nás volá Visa Cash App RB. Používa sa aj označenie VCARB (ktoré pomenováva podvozok auta, pozn. red.). V oboch prípadoch je zastúpený názov našej spoločnosti, ktorým je Racing Bulls.“

„Názov Racing Bulls vlastne vychádza z filozofie Red Bullu, ktorý okrem iného vlastní Flying Bulls (akrobatický letecký tím), ktorý používa lietadla pána Mateschitza. Súčasný názov tímu z Faenzy je akýmsi logickým pokračovaním tejto filozofie.“

Pokiaľ je pravé meno sesterského tímu Red Bullu Racing Bulls, prečo v názve figuruje iba RB? Bayer vysvetľuje, že využitie skratky bolo nevyhnutným riešením – inak by bolo celé označenie tímu až príliš dlhé.

„Diskutovali sme o rôznych možnostiach a mali sme pocit, že názov Visa Cash App Racing Bulls Formula 1 je tak trochu ťažké sústo – veď len jeho vyslovenie vás unaví. Rozhodli sme sa preto skrátiť Racing Bulls na ´RB´ a zakomponovať ho do názvu podvozku, ktorý bude akýmsi odkazom na minulosť a ktorého súčasťou budú písmená ´RB´ aj v nasledujúcich rokoch,“ dodal Bayer.

Súvisiace články

Diskusia