logo F1online.sk

V porovnaní s minulým rokom je naša degradácia ako z inej planéty, vyhlásil Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2024

Na začiatok si musíme jedno veľmi rýchlo vyjasniť, všetko pekné, čo v ostatných dňoch zaznelo na margo nového monopostu Ferrari SF-24, nemá nič spoločné s čistou rýchlosťou. Áno, tím aj jazdci chvália lepšiu ovládateľnosť, konzistentnosť, predvídateľnosť a prácu s pneumatikami, ale o čistej rýchlosti nič nepadlo. Samozrejme, nižšia degradácia pneumatík znamená lepšie pretekové tempo, ale z úst jazdcov ani zástupcov tímu sme nepočuli nič o čistej rýchlosti.

Iste, vieme si poradiť aj bez nich. Napríklad vlani bol najrýchlejší čas Ferrari na predsezónnych testoch o 1,1 sekundy pomalší než v tomto roku. Skutočnú rýchlosť jednotlivých monopostov však ukáže až prvý súťažný víkend v sezóne.

Z Ferrari zaznievajú povzbudzujúce hlasy, ale faktom stále zostáva, že rýchlostne na Red Bull nestačia, čo potvrdil svojimi slovami aj Charles Leclerc. On a jeho šéf Frédéric Vasseur však vyjadrili spokojnosť aspoň s tým, že nový monopost oveľa lepšie pracuje s pneumatikami ako ten starý. „Vo štvrtok bola naša degradácia, spolu s konzistenciou a pretekovým tempom, ako z inej planéty v porovnaní s minulým rokom v tomto čase,“ vyhlásil šéf Ferrari.

Ako sme však uviedli, nemusí to znamenať vôbec nič, ak Ferrari nebude dostatočne rýchle. „Aspoň v tomto smere sme urobili krok vpred, ale teraz to začne byť nielen o konzistentnosti, ale hlavne o rýchlosti. Vieme, že po testoch si musíme vždy dávať pozor na závery. Keď sa pozriete na výsledky druhého alebo tretieho dňa predsezónnych testov v minulom roku, tak nemajú nič spoločné s výsledkami po prvom súťažnom víkende sezóny,“ vyhlásil Vasseur.

„Najdôležitejšie je dôverovať chlapcom, pretože ich spätná väzba bola pozitívna a určite videli podstatný posun. Myslím si, že Red Bull je stále vpredu, ale budeme na to ďalej tlačiť a uvidíme, ako na tom budeme budúci týždeň,“ dodal boss Ferrari.

Scuderia v podstate pokračuje tam, kde vlani skončila. V druhej polovici minulej sezóny sa červený tím mocne doťahoval na Mercedes. Rozdiel bol naozaj malý a na tohtoročných predsezónnych testoch nebolo Ferrari vyloženým sklamaním, aj keď Red Bull sa nateraz javí byť dosť ďaleko.

„Už v závere minulej sezóny sme urobili dobrý krok vpred. Samozrejme, na Red Bull to nestačilo. Kvalifikačné tempo bolo okej, pretekové tempo bolo stále slabinou, ale už oveľa menšou než napríklad v Bahrajne alebo v Saudskej Arábii. Myslím si, že stále ideme správnym smerom, ale neviem, či to bude stačiť, alebo nie,” povedal so svojím tradičným potmehúdskym úsmevom Fred.