logo F1online.sk

Stella priznal, že mu pri pohľade na Red Bull spadla sánka

Andrea Stella
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2024

Po prvých dňoch predsezónnych testov sa padok zhodne na jednej veci. Red Bull je pre tento rok favoritom. Pri pohľade na monštrum z dielne Adriana Neweyho sa ani niet čomu čudovať. Aj šéf McLarenu Andrea Stella priznal, že vzhľad Red Bullu RB20 mu vyrazil dych.

Technické oddelenie Red Bullu bolo veľmi odvážne. Vybralo sa totiž cestou, ktorá sa zdala byť veľmi tŕnistá. Red Bull pritom nemusel vôbec riskovať. Pravdepodobne aj vylepšené minuloročné auto by konkurenciu strčilo do vrecka.

“Musím povedať, že keď som zbadal ich auto, hovoril som si: Páni!” priznal Andrea Stella počas predsezónnych testov v Bahrajne. “Odvaha im určite nechýbala, keď menia na aute tvary, ktoré sa vlani postarali o také úspechy.”

Červení býci to však predsa len mali jednoduchšie. Ich súperi by museli mať ešte väčšiu odvahu, aby sa pustili do niečoho podobného. “Vlani mali takú výhodu, že im to zvýšilo sebavedomie aj trochu zariskovať. V takejto skorej fáze môžete riskovať, aby ste zbadali, či daná vec bude fungovať.”

“Vidíme inovácie, no sú dokonca makroskopické. Ako som už povedal, pri týchto pravidlách sa na mnohých miestach jedná o milimetre. Veľa sa toho deje medzi monopostom a zemou,” hovorí Stella.

George Russell v stredu nadhodil, že Red Bull začal s vývojom monopostu RB20 pravdepodobne už pred rokom v apríli. Rovnaké obavy mali už vlani zástupcovia McLarenu; Red Bull mal síce k dispozícii najmenej času vo veternom tuneli a navyše musel prijať trest za prekročenie rozpočtového stropu, no jeho obrovský náskok hendikep dokonale zmazal.

“Ide tu o dve veci. Na ich aute vidíme výrazný evolučný pokrok, jeho vývoj si určite vyžiadal veľa času. Na toto sme spolu so Zakom narážali,” ozrejmil 53-ročný Talian. “Red Bull vlani nemusel vyvíjať komponenty, ktoré predstavil na monopost určený na rok 2023. A ide tu aj o samotný výkon. Vyzerajú byť veľmi silní. Povedal by som, že z konštrukčného hľadiska chceli nájsť viac aerodynamického výkonu, čo aj preukázali.”

McLaren nespomaľuje

Dokáže niekto zastaviť rozbehnutých býkov? Predsezónne testy naznačujú, že ich hlavným prenasledovateľom bude Ferrari. McLaren však chce nadviazať na ohromujúce vývojové tempo z minulého roka a priblížiť sa top tímu.

“Počas vývoja sme videli, že dokážeme udržať tempo, ktoré sme nastavili vlani, a ktoré viedlo k vývojovým krokom v Rakúsku, Singapure a následnému predstaveniu auta. Netvrdím, že sa tam dostaneme, no ak udržíme tento vývoj, som optimista, že sa ocitneme v konkurencieschopnej pozícii,” zamyslel sa Stella. “Samozrejme, ak bude Red Bull vyvíjať rovnako rýchlo, tak sa s nimi nikdy nestretneme.”

Po dvoch rokoch od zavedenia nových pravidiel sme čakali postupné ochabovanie vývoja. Niektoré tímy však majú obavy, že Red Bull bude mať v novej sezóne ešte väčší náskok ako vlani. Formule 1 by prospelo, ak by to bola len fatamorgána.

Na druhej strane aj McLaren má veľký priestor na vývoj, keďže vlani predstavil v podstate úplne nový monopost. “Dôležité je udržať toto vývojové tempo v priebehu času. My na tejto púti nie sme ešte ani dvanásť mesiacov — po prehodnotení technického oddelenia a reorganizácii stajne. Takže na našu púť sme vyrazili relatívne nedávno, no povzbudzuje ma, čo vidím pri vývoji. Dúfam, že to na úvodných veľkých cenách sezóny uvidíme aj na MCL38.”

Súvisiace články