logo F1online.sk

Boli sme odvážni so zmenou konceptu, vyhlásil Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Vstúpi Red Bull do novej sezóny s poriadne pozmeneným dizajnom? Adrian Newey avizoval, že RB20 bude „treťou evolúciou“ monopostu RB18 z roku 2022. Pri pohľade na prvé nákresy a obrázky však máme pocit, že Red Bull predsa len zásadne zmenil filozofiu. Ešte si musíme počkať, ako bude auto vyzerať na predsezónnych testoch, ale zmenu konceptu avizujú aj hlasy zvnútra tímu.

Odvahu svojho zamestnávateľa vyzdvihol aj Sergio Pérez, ktorému podobný krok môže len pomôcť. S RB18 a RB19 sa nemálo trápil. Nový RB20 však naznačuje niekoľko odvážnych nápadov, zvlášť v oblasti bočníc a krytu motora.

Aj keď to bude znieť takmer neuveriteľne, aj Red Bull kopíroval nápady svojich súperov. A ešte neuveriteľnejšie je, že čerpal hlavne z myšlienok Mercedesu. Znie to šialene, ale o „zmene konceptu“ v podaní šampiónov hovorí dokonca aj pilot tímu Sergio Pérez.

„Ó, to áno, trochu áno,“ odpovedal Mexičan na otázku, či ho prekvapilo, keď videl na novom aute prvky minuloročného Mercedesu. „Zároveň to však ukazuje, ako veľmi sa tento tím pozerá dopredu a posúva hranice. Je to naozaj skvelé sledovať.“

„Ukazuje to hlad tohto tímu. Vlani sme mali také dominantné auto, že si nedokážete predstaviť zmenu konceptu z našej strany. Myslím si, že je to od Red Bullu odvážne,“ povedal Pérez.

Aj keď bol minuloročný monopost RB19 nevídane dominantný, zároveň trpel niekoľkými slabinami. Mexičan však hlási, že k zlepšeniu došlo najmä v jednej konkrétnej oblasti. „Zvlášť v pomalých zákrutách vyzerá byť auto v lepšom okne. Ale, samozrejme, pokým to nevyskúšame na trati, tak to nezistíme,“ skonštatoval mexický pretekár.

Ten pri predstavení nového Red Bullu zaujal aj skromnejšími ambíciami. Vlani sa dosť popálil, keď verejne hovoril o titule. V tomto roku už zjavne nechce zopakovať rovnakú chybu. Nezabudol však pripomenúť, že všetkých dvadsať jazdcov je vo Formule 1 z jediného dôvodu.

„Ešte sme nezačali sezónu. Všetci však máme rovnaké príležitosti. Myslím si, že cieľom nás všetkých je vyhrať šampionát,“ odkázal Pérez.