logo F1online.sk

Nevidím dôvod, prečo by sa Mercedes nemohol prinavrátiť na čelo, hovorí Bottas

Lewis Hamilton a Mercedes W15
© Sam Bloxham/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2024

Dotiahnuť sa na Red Bull je jedna vec, ale poraziť ho vec druhá. Zdolať „červených býkov“ sa dnes javí byť priam nemožné. Valtteri Bottas je však presvedčený o tom, že jednému z tímov sa to môže podariť. Je ním nik iný ako Mercedes, Fínov niekdajší zamestnávateľ.

Mercedes sa len nedávno pohyboval suverénne na čele štartového poľa a vyhrával jedny preteky za druhými. Jedného dňa však znenazdajky prevzal opraty nad šampionátom Red Bull. Dnes hrá nemecký celok iba druhé husle a do boja o víťazstvo prehovorí iba málokedy.

Valtteri Bottas sa domnieva, že ide iba o prechodný jav – veď Mercedes o víťaznú mentalitu zo dňa na deň neprišiel. Podľa Fína sa „strieborné šípy“ na čelo skôr či neskôr vrátia, hoci priznáva, že zdolať v súčasnosti dominantný Red Bull bude ťažký oriešok.

„Nazdávam sa, že sa Mercedes môže vrátiť na vrchol, stále má množstvo schopných ľudí a je ako tím veľmi silný,“ uviedol víťaz desiatich veľkých cien pre The Daily Express. „Majú dobrého lídra a dvoch kvalitných jazdcov, takže nevidím dôvod, prečo by sa im to nemalo podariť.“

„Je však pravdou, že tímy považujú Red Bull v súčasnosti za príliš veľké sústo,“ priznal pilot Sauberu. „Red Bull prežíva skvelé obdobie a vďaka tomu, že jeho minuloročné auto bolo nesmierne silné, sa mohol s veľkou pravdepodobnosťou veľmi skoro preorientovať na rok 2024.“

„Rovnakú príležitosť vytvoriť rýchle auto máme ale aj my ostatní. Nevidím dôvod, prečo by sa to nemalo podariť Mercedesu. Ich jediným problém je akurát súčasná forma Red Bullu,“ vyslovil sa 34-ročný pretekár na sklonku minulého roka.

Okrem Mercedesu nepochybuje Valtteri ani o schopnostiach svojho bývalého tímového kolegu Lewisa Hamiltona. Sedemnásobný šampión sa síce z víťazstva tešil naposledy pred viac ako dvoma rokmi, čo však Bottas dáva za vinu materiálu.

„Lewis bol v minulom roku limitovaný svojím autom. V porovnaní so svojím tímovým kolegom získal oveľa viac bodov a až na posledné dva preteky, ktoré boli trochu komplikovanejšie, má za sebou solídnu sezónu,“ dodal Bottas.

Súvisiace články