logo F1online.sk

Horner chce žalovať De Telegraaf. Na obvinenia však už reaguje aj Ford

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2024

Svet Christiana Hornera sa opäť točí rýchlejšie, než by si želal. Obvinenia sa kopia a tlak na jeho odstúpenie sa zvyšuje. Šéf Red Bullu sa však nemieni len brániť a zahájil protiútok. Podľa nemeckých zdrojov chce žalovať holandský denník, ktorý zverejnil detaily údajného sexuálneho obťažovania.

Ak niekto zvnútra Red Bullu chce Christiana Hornera odstaviť, tak s načasovaním piatkového článku holandského De Telegraafu bude nesmierne spokojný. Keď už totiž začal celý škandál vyprchať a ešte ho prekrylo predstavenie nového auta spojené so špekuláciami o bočnicach, hrozilo, že na Hornera sa už takmer zabudne. Erik van Haren sa postaral o presný opak a prilial olej do už vyhasínajúceho ohňa.

K žiadnemu požiaru však nemuselo dôjsť, keby Horner dobrovoľne-nasilu odišiel z pozície bossa červených býkov. Podľa nemeckého portálu motorsport-total.com sa zamestnankyňa Red Bullu sťažovala na svojho šéfa už na konci minulého roka, keď detaily správ odovzdala oddeleniu dozoru nad dodržiavaním predpisov Red Bullu vo Fuschli.

Christianovi Hornerovi vraj neskôr bola ponúknutá diskrétna cesta von z tohto problému, ale napokon sa odmietol na ňu vydať. Podmienkou totiž bol dobrovoľný odchod zo svojej pozície. Ako dôvod pre verejnosť by sa mohli uviesť zdravotné problémy, píše nemecký zdroj.

Horner chystá žalobu

Christian Horner opakovane odmieta všetko, čo sa mu kladie za vinu. Ak sa skutočne De Telegraaf, resp. jeho reportér Erik van Haren rozhodol bez skutočných dôkazov pomôcť niektorým kľúčovým postavám v Red Bulle, ktoré sa chcú zbaviť najdlhšie slúžiaceho šéfa tímu v padoku, tak mu hrozia aj trestnoprávne dôsledky.

Motorsporttotal.com dokonca píše, že Horner už podnikol právne kroky proti holandskému denníku. Ohováranie a poškodzovanie dobrého mena ho ešte môže vyjsť poriadne draho. Na druhej strane je však nepravdepodobné, že by taký veľký denník ako De Telegraaf zverejnil podobné obvinenia bez porady so svojimi právnikmi a reálnymi dôkazmi.

Tak či onak, už aj v Red Bulle cítia potrebu vec čím skôr uzavrieť a minimalizovať negatívnu publicitu, konštatuje The Times. O ukončenie vyšetrovania sa vraj pokúsia už začiatkom nasledujúceho týždňa, aj keď pôvodne sa čakalo, že všetko sa bude ťahať až po úvodnú Veľkú cenu Bahrajnu, prípadne dlhšie.

Red Bull medzičasom drží bobríka mlčania a dokonca aj Helmut Marko, ktorý vždy povie, čo má na jazyku, si radšej vypol mobil. Kým sa vyšetrovanie neskončí, z predstaviteľov červených býkov nikto nevytiahne ani slovo.

Automobilka Ford, budúci motorový partner Red Bullu, sa však už otázkam novinárov nevyhýbala. “Ako rodinná spoločnosť, ktorá si drží veľmi vysoké štandardy správania a integrity, očakávame presne to isté aj od našich partnerov,” reaguje motoršportový šéf Fordu Mark Rushbrook.

“Z našej pozície sa zdá a to nám bolo aj povedané, že Red Bull berie celú situáciu veľmi vážne. Samozrejme, majú obavy aj o svoju značku. Preto spustili nezávislé vyšetrovanie. Kým nepoznáme výsledky tohto vyšetrovania, tak je pre nás priskoro komentovať túto vec,” doplnil zástupca automobilky.

Súvisiace články