logo F1online.sk

McLarenu prídu ďalšie tromfy. Tento rok chceme vyhrávať, avizuje Zak Brown

McLaren MCL38
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala14. 2. 2024

Čiernym koňom sezóny 2023 sa stal McLaren, ktorý je odhodlaný pokračovať s rovnakým nasadením aj tento rok. Šéf tímu Andrea Stella avizuje, že stajňa už teraz naplno rozbehla svoj sezónny vývoj, a Zak Brown hovorí o prvých víťazstvách. Fanúšikovia britskej stajne sa očividne majú na čo tešiť.

Priaznivci techniky si po zverejnení prvých záberov McLarenu MCL38 neprišli na svoje. Na obrázkoch totiž toho nebolo veľa vidieť. Jedným dôvodom je, že papájoví nechcú zbytočne odhaľovať svoje tajomstvá konkurencii, no tým druhým je aj fakt, že táto verzia monopostu ešte nedisponuje všetkými vychytávkami, ktoré McLaren chystá.

Šéf tímu Andrea Stella po predstavení auta prezradil, že ani na okruhu v Silverstone neuvidíme McLaren v konečnej podobe. V továrni sa totiž rodia ďalšie komponenty, ktoré posunú auto vpred.

“Tento rok chceme nadviazať na naše minuloročné tempo, ale sme realisti a vieme, že každý tím dosiahol pokroky a svoj monopost pre rok 2024 dostal do konkurencieschopnejšej formy,” nechal sa počuť Andrea Stella. “Z hľadiska infraštruktúry, personálu a kultúry už máme všetko na svojom mieste, a tak pokračujeme a staviame na odvedenej práci, aby sme sa vrátili na čelo.”

“Náš tím počas zimy odviedol dobrú prácu. Sme sebavedomí, že môžeme skvele vyštartovať, no zároveň nás pred štartom sezóny čaká ešte pár dôležitých úloh,” avizuje ďalší balíček vylepšení. “Na aute je niekoľko inovácií, ale na našom predstavovanom monoposte ešte nie sú hotové všetky veci, ktorým sme sa chceli venovať. Na tieto oblasti sa koncentruje náš sezónny vývoj, ktorý je už v plnom prúde.”

Andrea Stella neprezradil, či chýbajúce tromfy na monoposte uvidíme už pred prvými pretekmi v Bahrajne. Je však zrejmé, že v McLarene veria svojim schopnostiam a sezónnemu vývoju, veď už tento rok chcú zbierať víťazné trofeje.

“Máme dobrý pocit. Bola to dobrá zima a s vývojom sme spokojní,” povedal pre Sky F1 Zak Brown. “Nikdy nie ste úplne spokojní, ale myslím si, že muži a ženy v McLarene môžu byť spokojní s fantasticky odvedenou prácou.”

“Máme pocit, akoby sme pokračovali v našom vývojovom tempe, ktoré sme predviedli v druhej polovici minulého roka. Ak sú naše dáta presné, myslím si, že by sme mali vyštartovať celkom silní. Samozrejme, neviete povedať, čo spraví konkurencia, ale my určite cítime krok vpred,” pochválil stajňu generálny riaditeľ značky.

McLaren v uplynulom roku obsadil štvrté miesto konštruktérskeho šampionátu, no keby sme prihliadali len na druhú polovicu roka, zistili by sme, že Woking bol druhým najsilnejším celkom v štartovom poli.

Aké má Zak Brown očakávania od blížiacej sa sezóny? “Naše nádeje, naše ciele a naše ambície hovoria, že určite spravíme krok vpred. Vlani sme v šampionáte skončili na štvrtom mieste, ale v druhej polovici roka sme boli druhý-tretí najsilnejší tím. Našou ambíciou je pohnúť sa ďalej.”

“Nevidíme žiaden dôvod, prečo by sme nemohli pokračovať v tomto vývojom tempe, prečo by sme od istého momentu nemohli vyhrávať. Našou ambíciou je množstvo pódií a aj nejaké víťazstvá. Až čas povie, či sme dostatočne rýchli a čo vlastne predviedla konkurencia,” poukázal na dôležitú neznámu premennú.

Súvisiace články